heimhouse

 Természetes szén-dioxid lebontás gerendaházzal

megosztom:

A klímavészhelyzetet nem lehet elég komolyan venni. Bár a glasgow-i COP26 a keményvonalasabb környezetvédőknek gyakorlatilag semmilyen érdemleges döntést hozott, a főbb hírek között egyre többször szerepel az a cél, hogy a gáz helyett fűtésre inkább villamos energiát használjunk, a felhasznált energia mennyiségét pedig minimalizáljuk jobban szigetelt lakások építésével, hatékonyabb energiabesorolású fogyasztókkal és megújuló erőforrások használatával.

A kérdés rendkívül összetett és mi magunk is sokat foglakozunk a klímacélok teljesítésével, ezen belül a hulladék minimalizálással és a természetes úton lebomló anyagokkal, ezúttal csak az energiahatékony otthonok főbb szempontjaira fogunk összpontosítani.

Sokan foglalkoznak Passzív szabvány szerint épített házakkal, a vevők egy részének a célja pedig éppen ennek a minősítésnek a megszerzése – ez lehet az első passzív ház az utcában, a településen stb., ugyanakkor a feltételek teljesítése komoly anyagi erőforrásokat igényel, miközben a szabványnak történő megfelelés, az abban foglalt műszaki, energetikai követelményeknél magasabb szinten, minősítés nélkül is biztosítható. Persze, ha csak a papír a cél és nem a környezetvédelem, akkor nem érdemes új utakat járni.

A médiában  6 fa vagy 60 nap áram nélkül?  címmel már írtam az aktív ház koncepció hátteréről, illetve arról, hogy némi átgondolt tervezés mellett lehetőség van arra is, hogy több energiát termeljünk, mint amennyit elfogyasztunk, és most dolgozom éppen egy hosszabb esettanulmány elkészítésével is, amelyet majd a weboldalunkra is feltöltünk, de most egy kicsit inkább arról beszéljünk, hogy a fa hogyan segíthet abban, hogy az ökológiai lábnyomunkat, a széndioxid kibocsátásunkat, valóban lenullázhassuk!

Forest pine and spruce trees. Log trunks pile,  the logging timber wood industry. Wide banner or panorama wooden trunks.

Zero karbon-nyom!

Ahogy a fák nőnek, felszívják a szén-dioxidot, és a fotoszintézis részeként lekötik a szenet a sejtjeikben. Amikor a fát faként használják fel az építőiparban, ez a szén az épület teljes élettartama alatt megmarad – nos, ez a legtökéletesebb természetes szén-megkötés!

Egy 100 m² alapterületű gerendaház több mint 28 tonna CO₂-t képes megkötni az épületet alkotó fák sejtjeiben, miközben a hagyományos építkezésekhez használt anyagok előállításával és beépítésével ugyanekkora alapterületre vetítve 120 tonna CO₂ légkörbe jutásához járulunk hozzá. Vagyis pusztán azzal, hogy fából épült házban lakunk 150 tonna CO₂-al lesz kisebb a karbon lábnyomunk! Hihetetlen, hogy a házak építéséhez felhasznált energiát – egyelőre- egyáltalán nem veszik figyelembe az energiateljesítményre vonatkozó számításokban.

Gerendaházaink faanyaga Erdélyből származik, ahol a terület 34%-át, azaz 33.780 km2-t  erdő borítja, a fákat pedig fenntarthatóan kezelik, így a beszerezhető faanyag mennyisége évről évre változatlan.

Glasgow-ban a COP26 konferencia központ közelében éppen azért építettek egy faházat, hogy azon keresztül bemutatható legyen a minimális, teljes élettartamra szóló szén-dioxid-kibocsátás elérése az építőiparban. Ezt a HeimHouse házakkal mi is szeretnénk bebizonyítani! Ezért gerendaházainkat már azt alapoktól kezdve úgy építjük, hogy azok a tervezett élettartamuk lejárta után is könnyen szétszerelhetők, újrahasznosíthatók/újrafelhasználhatók legyenek (bár világszerte vannak még olyan faházak, amelyek évszázadok óta állnak).

A HeimHouse gerendaházak olyannyira környezettudatosak és fenntarthatóak, hogy nagyon el kell töprengened, vajon miért építenél házat másból, mint fából?

Fenntartható építészet

Hogyan építsünk fenntarthatóan és érjük el a szén-dioxid csökkentési célokat, miközben a növekvő népesség lakhatási és infrastrukturális igényeit is figyelembe vesszük?

Okos, tartós és gazdaságos – TITAN ESS

A TITAN ESS rendszerben nemcsak a rendkívül tartós LTO cella-modulokat találod meg, hanem az intelligens töltéskiegyenlítőt, az invertert és az energiagazdálkodásért felelős szoftvert is, hogy az egész rendszer zökkenőmentesen működhessen. Igényeidnek megfelelően a TITAN ESS később bővíthető is és nagyon magas élettartamot biztosít.

No more posts to show

Kérj árajánlatot!