offgrid

Mitől öko a heimhouse offgrid ház?

megosztom:

MITŐL ÖKO?

Off Grid öko-házakat részben, vagy egészében újrahasznosítható, vagy már újrahasznosított anyagok, intelligens technológiák és megújuló energiaforrások felhasználásával építjük, amelyek csökkentik a szén-dioxid-kibocsátást, az energiaigényt és az ökológiai lábnyomunkat. Egy Off Grid házban a környezetvédelem, a kényelem és a technológia kéz a kézben járnak egymással.

solargeneral

INNOVATÍV MEGOLDÁSOK A heimHOUSENÁL

Off Grid házaink a nem lebomló hulladék csökkentése érdekében olyan anyagokat, technológiai eszközöket és innovatív megoldásokat alkalmaznak, amelyek lenullázzák a energiaszámláinkat, hozzájárulnak az általános életminőség javulásához és a természet védelméhez is.

ENERGETIKA

2021-től az új épületeknek a használatbavételi engedély megszerzéséhez kötelezően teljesíteniük kell a közel nulla energiaigényű épületek energiahatékonysági előírásait. Az új épületek maximális ( összesített) energiafogyasztása BB besorolás esetén 100 KWh/m²a lehet, valamint a megújuló részaránynak el kell érnie a minimum 25 %-ot.

Az összesített energetikai jellemző az épület egy négyzetméter alapterületére jutó, egy évi energiafogyasztását mutatja meg. Ez az érték számításba veszi az épületgépészeti berendezések hatásfokát, a szabályzást, a felhasznált energiahordozókat. Természetesen az új épület ennél magasabb energiahatékonyságú is lehet, de rosszabb nem. Az energetikai tanúsítványt a használatbavétel tudomásulvételének kérelmezésével egyidejűleg mindig az építtetőnek kell elkészíttetnie. Az épület négyzetméterenkénti összesített energiafogyasztásának a kiszámítását csak az építész tervező vagy energetikus tudja elvégezni. Minél kisebb ez a szám, annál gazdaságosabb az építmény. Ha az épület összesített energetikai jellemzője 100-nál több, az épület nem érheti el a BB minősítést, így a közel nulla energiaigény követelményszintjét nem teljesíti. Új épületeket csak úgy lehet tervezni és kivitelezni, hogy a fenti szám teljesüljön.

Az Off Grid ingatlan esetében a fűtéshez és főzéshez szükséges energiát leszámítva minden energiát helyben állítunk elő, ezért primer ( fosszilis energiahordozókból származó ) energiáról kizárólag ezek esetében beszélhetünk. Az, hogy egy ingatlan milyen energiatanúsítványt ( zöldkártyát) kap, alapvetően két tényezőtől függ: mekkora a határoló szerkezetek hőszigetelő képessége (mekkora a hőveszteség), illetve a hőveszteséget milyen hatásfokkal és milyen energiaforrásból pótoljuk.

Az Off Grid házaknál megfelelő falvastagság és szigetelés mellett elérhető akár az AA ++ minősítés is.

A “CC”-nél jobb besorolás csak akkor érhető el, ha a megújuló részarány eléri a 25 %-ot. Milyen megújuló energiaforrásokat alkalmazunk Off Grid házainknál, amelyek beleszámítanak a megújuló részarányba?

  • tűzifa, fabrikett
  • napenergia
  • hidrotermikus energia
  • légtermikus energia

MIT JELENT EZ AZ EGÉSZ?

A 2021-től életbe lépő minimum energiakövetelmény elérése jelentősen függ annak a régiónak az éghajlati viszonyaitól, ahova Off Grid házadat szeretnéd építeni, de ezt a célt az alábbiak mentén túl is szeretnénk lépni:

  • nagyon magas szintű szigetelés biztosítása;
  • többrétegű szigetelt ablakok telepítése;
  • légmentesen zárt építőanyagok;
  • „hőhídmentes” konstrukció;
  • nagyteljesítményű napelemes rendszer
  • nagy hatásfokkal működő fűtés

Vegyünk példaként egy 65 m2 alapterületű Off Grid házat, amelyet magas szintű ( 20-25 cm kőzetgyapot), de nem az általunk sokszor használt maximális ( 25-30 cm kőzetgyapot) hőszigeteléssel láttunk el. Van egy 85%-os hatásfokú kandallókályhánk a fűtésre. A különböző tűzifák fűtőértéke különböző, azaz, azonos mennyiségű tűzifa elégetésével különböző mennyiségű hőenergia szabadul fel. A tűzifa fűtőértékét a nedvességtartalom is befolyásolja. A leggyakrabban vásárolt tűzifák: gyertyán (fűtőérték: 15.8 MJ/kg), bükk (fűtőérték: 15.6 MJ/kg), tölgy (fűtőérték: 15.1 MJ/kg), akác (fűtőérték:14.2 MJ/kg), fapellett (fűtőérték: 17,5 MJ/kg). Ha azonban tölgyfa brikettet használunk, aminek a nedvességtartalma csak 5%, a fűtőértéke pedig 18-19 MJ/kg, akkor 1t tonna brikett beszerzéséről kell gondoskodnunk, amely évi 65.000 Ft éves fűtési költséget jelent egy 4 fős család számára. Ha ugyanazt az épületet 85-90 %-os hatásfokú gázfűtéssel fűtenénk, akkor 1.500 m³ gázt (fűtőérték: 34,94 MJ/m3) használnánk el, ami kb 200.000 Ft fűtési költséget jelent és tegyük hozzá gyorsan, nem számít megújulónak. És mi a helyzet az előírt 100 KWh/m²/év energiafogyasztással? 1 tonna brikett 18000 Mj, ami 5000 kWh/év. Ezt az értéket kell elosztanunk házunk területével, azaz 65-el. Az eredmény 76kWh/nm/év. Ezzel máris AA besorolást kaphat épületünk, de még ezen az eredményen is sokat javíthatunk, ha a brikett felének fűtőértéket infra panelekkel váltjuk ki, amelyekhez az energiát napelemeink biztosítják. Ebben az esetben összesített energia mennyiségünk már csak 38 kWh/nm/év lesz, amivel már az AA++ energiatanúsítványt is megkaphatjuk. Ha pedig a szigetelést is maximalizáljuk, akkor ez az érték akár 25 kWh/nm/év alá is csökkenhet. Elképesztő ugye?

Fenntartható építészet

Hogyan építsünk fenntarthatóan és érjük el a szén-dioxid csökkentési célokat, miközben a növekvő népesség lakhatási és infrastrukturális igényeit is figyelembe vesszük?

Okos, tartós és gazdaságos – TITAN ESS

A TITAN ESS rendszerben nemcsak a rendkívül tartós LTO cella-modulokat találod meg, hanem az intelligens töltéskiegyenlítőt, az invertert és az energiagazdálkodásért felelős szoftvert is, hogy az egész rendszer zökkenőmentesen működhessen. Igényeidnek megfelelően a TITAN ESS később bővíthető is és nagyon magas élettartamot biztosít.

No more posts to show

Kérj árajánlatot!