A MI SZTORINK

MISSZIÓ

heimhouse

VALÓRA VÁLT ÁLOM

Elmeséljük, miért kezdtünk bele az iHouse-ba, miért hiszünk az önnfenntartó életben, és miért a tudatos és fenntartható mindennapokban…

KÉRDÉSED VAN? KERESS MINKET!

Elérsz minket telefonon, e-mail-en keresztül, és előzetes időpontegyeztetéssel megnézheted mintaházunkat is!

ÁLOM

A faház sok ember számára maga a valóra vált álom.

Az erdő szélén a tájba simuló faházból talán egy tóra nyílik kilátás, talán egy szántóföldre, ahol ősszel az ablakon keresztül csodálhatod a szarvasbikák bőgését, a mókusok ugrálását, egy havas téli estén pedig a kandalló előtt fekve hallgatod a tűzben ropogó fa hangjait, élvezed az üveg mögött remegő lángok látványát és az azonnal érkező meleget… Egy faház természetbe simuló vizuális világa egyszerűen lélegzetelállító. Nem számít, hogy ez egy valóságos kastély vagy csak egy kis házikó, a faház birtoklásának a vágya sok ember szívében örökre megmarad. 

Stump of Tree Felled - Section of The Trunk Wood texture background
Firtos_fahaz_Korondi_Arcso_00
Panorama of foggy forest. Fairy tale spooky looking woods in a misty day. Cold foggy morning in horror forest
Background made of wooden cubes

MOST

ELÉRKEZIK AZ IDŐ

És amikor elérkezik az idő, és megvan a kiválasztott telek is, akkor állandóan azt érzed, hogy bele kellene vágni. Tudod, hogy mit mondott az építészed, a rokonaid, barátaid és mindenki megpróbál lebeszélni, hogy a tégla tartósabb, könnyebben eladható és biztonságosabb, de mindennek alaposan utána nézel és meggyőződsz arról, hogy az emberek többsége azt sem tudja, miről beszél, amikor a faház ellen hoz fel “érveket”. Meghallgatsz mindenkit, de te a szíveddel már régen döntöttél. Abba az életszakaszba jutottál, amikor végre megvalósíthatod a régóta dédelgetett álmaidat. Egy fenyőillatú, meleg, otthonos és szinte végletekig letisztult faház mellett teszed le a voksodat, amihez terveket nézegetsz a neten, és ami tetszik, azokat elmented egy külön fájlba. Fórumokat olvasol, prospektusokat gyűjtögetsz és éjjelente tovább szövögeted az elképzeléseidet a pároddal, arról hogy milyen lesz a konyha, a fürdőszoba, a háló és a gyerekek birodalma. 

Örök

FAHÁZAT MEGLÁTNI ÉS MEGSZERETNI

Egy faházat meglátni és megszeretni egy pillanat műve, ami örökre nyomot hagy benned. Egy korai, svédországi emlék jut először eszembe, bő harmincöt évvel korábbról, amikor először jártam Svédországban szüleim barátainál és megcsodáltam a csupa fából készült kis lakóépületeket Göteborgban,  aztán Lyrön vadregényes szigetén, amelynek hideg vízű öblében nagyokat fürödtünk a testvéremmel. Aztán a kilencvenes évek első felében eljutottam Erdélybe, ahol a Havasok évszázados faházai közt egy tisztáson Móricz Tündérországát lapozgattam. Sok év telt el azóta, időközben gyermekeink is születtek, akikkel együtt fogalmaztuk újra az immár közös álmainkat. A mi skandináv Tündérországunkat, Magyarországon, a Vértes szívében. Egy mesés faházat, az erdő mellett. 

szolgaltatasok
Stunning autumn nature with misty landscape,Holbav village,Carpathians,Transylvania,Romania,Europe
Man working with a wood. Carpenter in a white shir

ÖKO

MEGSZÜLETIK A MEGÚJULÓ GERENDAHÁZ

Amikor belevágtunk az építkezésbe és együtt dolgoztunk a mesterekkel a ház apró részletein és beszívtuk a fenyőgerendák illatát, tudtuk, hogy révbe értünk. Ez a mi világunk, ahonnan már nem megyünk tovább. Tudjuk, a gyermekek felnőnek, kiröpülnek. De talán eszükbe jut majd a gyermekkoruk. A szobájuk, az erdő és egyszer visszavágynak ide és megőrzik az utókornak az egykori családi fészket. Ha tudod, hogy jó valami, akkor azt szeretnéd másokkal is megosztani. Amit szeretsz, arról beszélsz, amiről beszélsz, abban hiszel, amiben hiszel, azt képviseled. Részben építész felmenőkkel nem is tűnt olyan merész elképzelésnek, hogy különleges faházakat építsünk másoknak. Egyszerűeket, mint a skandinávoké és otthonosakat, mint az erdélyieké. Mindkét világból szerettünk volna valamit megmutatni: ebből született meg a megújuló gerendaházak ötlete, amelyeket végletekig letisztult nemes egyszerűség jellemez és amelyben kizárólag természetes anyagokat használunk. Amelyek a napból nyerik az energiát, ellenállnak az árvíznek, a szélviharnak, a földrengésnek, az időnek és ha már kiszolgáltak több évszázadnyi generációt, egyszerűen elbomlanak, hogy tápanyagot adjanak a fölöttük újjászülető erdőnek.

BÉKE

A MI HÁZUNK

Az otthonunk, ahol békére leltünk, és amelynek a szépséget, egyszerűséget naponta megcsodáljuk, mindazok szeretetét is kisugározzák, akik rajta dolgoztak. Az iHouse a mi házunk, az én házam. És amikor már meg volt minden, ez vált a legfontosabb vezérelvünkké. Hogy minden egyes házat úgy építsünk fel, mintha magunknak építenénk. Neked is el akartuk hozni Skandinávia és Erdély fenyőerdőinek és természetének időtlen szépségét. Azt szerettük volna, hogy amikor belépsz egy ilyen otthonba, azonnal tudd, hogy ki, vagy kik a tulajdonosok. Mert a faház szó szerint együtt él és lélegzik a benne lakókkal. Egy olyan organikus szervezet, ami és aki évtizedek óta a földből és a levegőből   gyűjtötte az erejét ahhoz, hogy biztonságos otthont nyújtson a benne lakóknak. Semmilyen más anyag nem képes erre. Ülj csak le egyedül egy faházban, csukd be a szemed és a fa születésétől a megmunkálásig, az épületté formálásáig szinte mindent elmesélnek neked az illatok, a béke, a csend, a semmivel össze nem téveszthető nyugalom.

Pile of chopped fire wood prepared for winter
Firtos_fahaz_Korondi_Arcso_24
Aerial drone shot of a lake and green forest in Transylvania, Romania
fooldal_bg

ÉLŐ

A FAHÁZ AZ ERDŐ MOST IS ÉLŐ RÉSZE

A faház az erdő egy most is élő része. MIndig is az volt és az is marad. Az ágak között ugráló mókusok, a fa kérgét agancsával lehántó szarvas, a hátát vakaró medve, az etetőkbe káposztát és kukoricát öntő erdész vagy a vele összefutó baráti csapat, akik a túra során a tűlevelek árnyékában pihentek meg, miközben figyelték az öreget, mind, mind egy-egy felejthetetlen pillanattal ajándékozták meg egymást. És ezek a fák megőriztek ezekből a pillanatokból szinte mindent. A téli mínusz 30 fokos fagyos éjjeleket, a hó sokmázsás súlyát, a nyári hőséget, a szakadó esőt és közel 100 kilométer órával száguldó szélvihart. Edzetté és erőssé váltak, gyantájuk sűrűvé tömörödött, gyökereikkel és ágaikkal elérték egymást és évtizedekig vártak arra, hogy valaki újra felfedezze őket. Az embernek adták az életüket, az embernek, aki tudja, hogy vigyáz rá, megbecsüli és értékeli, hogy képes megújulni, hogy ellenálló, de éppúgy szüksége van egy kis foglalkozásra, mint bármilyen élőlénynek, akivel együtt élünk. Bár egy faház birtoklása évtizedes álmokat válthat valóra, meg kell értened, hogy felelős vagy azért, akit otthonodnak szánsz. Például tudnod kell, hogy a faház zsugorodhat, hogy apró, ártalmatlan repedések jelezhetik, hogy él és hogy a kártevőkkel szemben most már neked kell megvédened. Minden mást megad neked. Én azt is hiszem, hogy hosszabb és egészségesebb életet is kapnak azok, akik ilyen házban élnek. Mert a gyanta illóolaja sok évtized múlva is érezhető marad a házban, mert a fa lélegzik, ideális a páratartalma, mert szép… 

MISSZIÓ

Édesapám közel három évig élt Svédországban és hazahozta a skandinávok nemesen egyszerű építészetének a szeretetét, miközben nagy rajongója maradt az erdélyi Havasoknak is. Jómagam mindkét táj és kultúra nagy szerelmese lettem az évek alatt. Egy kicsit svéd, egy kicsit erdélyi, egy kicsit skandináv egy kicsit közép-kelet európai emberként azt láttam, hogy miközben a világ számtalan nehézséggel kell, hogy szembe nézzen a környezetszennyezés és a különböző pandémiák miatt, elfelejtette, hogy nem is olyan régen még mindannyian tudtuk, hogy a természet tisztelete és szeretete ad majd életet unokáinknak is. Amikor a megújuló gerendaházak ötlete megfogant bennem, ez a természet iránt érzett tisztelet vezetett, amelyben a Fa mindig nagybetűvel írandó, hogy az Ember is örökre fennmaradjon. Az iHouse missziója, hogy a megújuló energiák segítségével újra tökéletes összhangban éljünk a természettel, akárcsak a skandinávok és az erdélyiek, mintha bent laknánk egy igazi összkomfortos Erdőben. 

- HEIM PÁL

heimhouse

TECHNOLÓGIA

INFORMÁCIÓK, ÉRDEKESSÉGEK AZ IHOUSE GERENDAHÁZAK TECHNOLÓGIÁIRÓL, A NAPELEMES RENDSZEREKRŐL, HÁLÓZATFÜGGETLEN MEGOLDÁSOKRÓL, TALAJCSAVAROS ALAPOZÁSRÓL, BIOLÓGIAI SZENNYVÍZTISZTÍTÁSRÓL.

KÉRDÉSED VAN? KERESS MINKET!

Elérsz minket telefonon, e-mail-en keresztül, és előzetes időpontegyeztetéssel megnézheted mintaházunkat is!

TETSZIK A heimHOUSE?

NÉZD MEG A HÁZAKAT!

Kérj árajánlatot!