heimhouse

Hogyan lehet független egy HeimHouse gerendaház?

megosztom:

A napelemes rendszereket telepítő, forgalmazó társaságok igyekeznek felzárkózni a jövőbeli igényekhez és egyre több helyen találkozhatunk akkumulátor nélküli, ugyanakkor„akkumulátorra kész” reklámozású, hybrid napelemes rendszerekkel.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy akkor valójában mit jelent ez az „akkumulátor kész” szöveg, és hogyan választhatjuk ki akkumulátor nélkül a számunkra legjobb napelemes rendszert, ha később esetleg saját energiatárolási opcióval szeretnénk bővíteni a rendszerünket.

Az igazság az, hogy az „akkumulátorra kész” kifejezés sok mindent jelenthet. A legtöbb hirdetés technikailag helytálló, ha pusztán a jövőben hozzáadható akkumulátor opciót nézzük -, de a megoldás valószínűleg nem olyan egyszerű, vagy nem pontosan olyan funkciókat tartalmaz, amelyekre számítunk. Mivel ezek az inverterek sokkal többe kerülnek, mint a hagyományos hálózatra töltő inverterek, nem árt tisztában lennünk néhány fontos részlettel, hogy a napelemes rendszerünkhöz a jövőbeli igényeinket maximálisan kielégítő berendezést válasszunk, azaz inverterünk valóban arra az akkumulátorra legyen kész, amilyet a lehetőségeink megengednek számunkra.

Az alábbiakban az „akkumulátor kész” kifejezéshez kapcsolódó különböző értelmezéseket és a kapcsolódó információkat fogjuk átnézni – hogy a napelemes rendszeredhez kért hybrid inverter valóban a legmegfelelőbb a választás legyen a számodra.

Növekvő részesedés

„Hybrid biztonsági mentési lehetőséggel”

Ez egy olyan hálózati kapcsolattal rendelkező napelemes rendszer, amelynek az egyik “fele” a hálózaton a másik “fele” a hálózaton kívül van és hálózati áramkimaradás esetén is biztosít áramot otthonunknak.

„Hybrid biztonsági mentés nélkül” –  azt jelenti, hogy ha a hálózat villamosenergia ellátás valamiért lekapcsol, akkor az egész hybrid rendszer is kikapcsol, annak ellenére, hogy a rendszer része egy, vagy több akkumulátor.

Akkumulátor-inverter

Az „akkumulátor-inverter” egy extra inverter, amelyet kizárólag akkumulátorokhoz terveztek.

Főbb funkciói:

a) átalakítja az akkumulátor egyenáramát hálózatra kompatibilis 230 V váltóárammá

b) átalakítja a szolár inverter 230 AC kimenetét egyenárammá az akkumulátor feltöltéséhez

c) ellenőrzi a töltést, hogy az akkumulátor ne sérüljön meg

d) az akkumulátort csak napenergiával (vagy esetleg csúcsidőn kívüli villamos energiával) tölti fel

Az akkumulátor-inverternek tehát meglehetősen okosnak kell lennie. Bizonyos feladatokat csak akkor tud ellátni, ha “tudja”, hogy mennyi a ház energiafogyasztása, és mekkora a napelemes rendszer teljesítménye egy adott pillanatban.

Az áramellátást az akkumulátorokból kinyert energia segítségével fenntartja akkor is, amikor a hálózat valamiért leáll, de közben nem küld a napelemekből energiát a villamos hálózatba (mert ez halálos sérülést okozhat azoknak, akik éppen megpróbálják kijavítani a hibát) .

Az akkumulátor-inverternek kommunikálnia kell a napelemes-inverterrel is, azaz az akkumulátor-inverternek meg kell “kérnie” a szolár-invertert, hogy fojtsa le a kimenetét, mert amikor hálózat nélkül működik, és az akkumulátor tele van, a felesleges napenergiánk nem tud távozni, így a végeredmény egy kiégett akkumulátor, egy esetleges robbanás, vagy nehezen oltható tűz lehet.

A villamos energia folyamatos biztosítása, akkor is ha a hálózat nem ad energiát (blackout)

A hagyományos inverterrel rendelkező hálózattal összekapcsolt napelemes rendszerek azonnal leállnak, ha észlelik a hálózat meghibásodását ( ezért kell ezeket külön engedélyeztetni), hogy megvédjék a karbantartásért felelős szakembereket, akik éppen a vezetékeken dolgoznak.

Egy megfelelően megtervezett hybrid napelemes rendszer áramkimaradás esetén biztonságosan leválaszthatja a házadat a hálózatról, és otthonodat egy mini hálózattá alakíthatja át. Képzeld el, hogy a tiétek az egyetlen ház az utcában, ahol világítanak a fények, a Hifi csendben muzsikál, a hűtőszekrény duruzsol, a sör pedig hideg.

A helyi villamos hálózat és a napelemes rendszered „exportkorlátjainak” a leküzdése

Meglehetősen szigorú korlátozások vannak érvényben a maximális napelemes-rendszer méretére vonatkozóan. Ugyanakkor ha egy kis, alulméretezett hálózatot telepítesz, az nem lesz képes biztosítani azt a villamos energiát, amely a nyári melegben a légkondicionálód, télen pedig az elektromos fűtési rendszered működtetéséhez  szükséges. Ezért általában a napelemes rendszertelepítők sokkal nagyobb méretű rendszer megrendelésére kényszerítenek, mint amennyi a számláid tényleges ellensúlyozásához optimálisan szükséges lenne.

A hybrid napelemes rendszerek megkerülhetik ezt az anomáliát az intelligens inverter használatával, amely az akkumulátorbankkal/energiatárlóval párhuzamosan működik. Ebben az esetben a 10 kW-os napenergia-rendszered úgy nézhet ki, mint egy hagyományos 2 kW-os rendszer. Vagyis 2kW-ot exportál a hálózatra, a további kb. 8kW az akkumulátort/energiatárolót tölti.

Mire ügyelj, ha hybrid napelemes rendszert tervezel?

Annak érdekében, hogy a napelemes rendszered időjárástól függetlenül együttműködjön, az akkumulátorral, legalább 6 kW teljesítményű napelemes rendszerben érdemes gondolkodnod, hogy elegendő áramod legyen télen és borús időjárás esetén is feltöltse az akkumulátorok feltöltéséhez.

Ha jelenleg egy 6 kW alatti rendszered van, akkor fontold meg további napelemek hozzáadását, kivéve, ha valóban hatékony a házad és kicsi az akkumulátorod. Ha további paneleket adsz a rendszerhez, előfordulhat, hogy meg kell növelned az inverter méretét is.

Okos lépés, ha a napelemes tömb az inverterhez képest egy kicsit túlméretezett. A HeimHouse napelemes energiatároló rendszerek telepítője tanácsot adhat arról, hogy az invertert növelni kell-e az éghajlat, az akkumulátor mérete és a háztartási energiafelhasználás alapján.

Mennyibe kerül a hybrid rendszer egy szokásos, hálózatra töltő napelemes rendszerhez képest?

A rövid válasz: a hybrid rendszer esetében legalább kétszeres szorzóval számolhatsz, de alapvetően minden attól függ, hogy mekkora lesz az energiatárolód, ezt pedig a mindenkori igényeid és a pénztárcád fogják meghatározni.

Egy jó minőségű panelekkel és nagyteljesítményű hybrid inverterrel szerelt 6 kW teljesítményű hagyományos rendszer körülbelül 2-2,5 millió forintba kerül telepítéssel együtt. Ha ehhez a rendszer méretének megfelelő energiatárolót is hozzá kívánod adni, akkor várhatóan további 2,5 -3 millió forintot kell még kifizetned a teljes rendszerért.

Milyen akkumulátorokat használhatsz egy hybrid napelemes rendszerhez, és milyen gyakran kell cserélni őket?

A lakossági piacon ma már egyre többféle akkumulátor áll rendelkezésre, de ezek élettartama, biztonságossága, ténylegesen felhasználható teljesítménye óriási szórást mutat. Az élettartamot tekintve sok gyártó kínál legalább 10 év garanciát akkumulátoraira -, feltéve, ha a gyártó előírásait minden részletre kiterjedően betartjuk.

Megéri a hybrid napelemes rendszer a plusz pénzt?

Amikor egy napelemes rendszer telepítő/forgalmazó társaság csomagban értékesít napelemeket + akkumulátorokat, és a napelemek hihetetlenül gyors megtérülésére támaszkodva csökkenti az akkumulátorrendszer -a legtöbb esetben gazdaságtalan megtérülését- nem árt óvatosnak lennünk. Míg egy napelemre 25 év teljesítmény garanciát kapunk és általános a 15 év termékgarancia, az akkumulátor esetében örülhetünk, ha a napelemeink élettartama alatt csupán kétszer, vagy háromszor kell akkumulátorainkat cserélnünk. Hiába a kedvező ár, ha végül a kezdeti beruházási összeg két-háromszorisával kell számolnunk. 

 Természetes szén-dioxid lebontás gerendaházzal

Ahogy a fák nőnek, felszívják a szén-dioxidot, és a fotoszintézis részeként lekötik a szenet a sejtjeikben. Amikor a fát faként használják fel az építőiparban, ez a szén az épület teljes élettartama alatt megmarad – nos, ez a legtökéletesebb természetes szén-megkötés!

Mitől öko a heimhouse offgrid ház?

Off Grid öko-házakat részben, vagy egészében újrahasznosítható, vagy már újrahasznosított anyagok, intelligens technológiák és megújuló energiaforrások felhasználásával építjük, amelyek csökkentik a szén-dioxid-kibocsátást, az energiaigényt és az ökológiai lábnyomunkat. Egy Off Grid házban a környezetvédelem, a kényelem és a technológia kéz a kézben járnak egymással.

Fa, tégla, vagy beton? Avagy a faházak (gazdasági ) értéke

A fa a világ legfenntarthatóbb és egyben legrégebbi építőanyaga, rugalmasan használható és különleges beltéri komfortot biztosít. A környezeti előnyei jól ismertek, dokumentáltak. Emellett a faházak rendkívül tartósak és kiváló ár-érték aránnyal rendelkeznek.

No more posts to show

Kérj árajánlatot!