A heimHOUSE GERENDAHÁZAK ÉPÍTÉSÉRŐL...

HASZNOS TUDNIVALÓK

talajcsavar_3
Stump of Tree Felled - Section of The Trunk Wood texture background

ALAPOZÁS

TALAJCSAVAR

A csavarok horganyzott acélból készülnek, ellenállnak a korróziónak és egyenként akár 10 tonna súlyt is képesek megtartani. A talajcsavaros  alapozás kivitelezési ideje 1-2 nap és akár a legkeményebb mínuszokban is megoldható.  A technológia Skandináviában, a tajgán és a földrengéses területeken is elterjedt, hiszen a talajcsavarok szinte bármilyen talajba befúrhatóak, akár vízbe is telepíthetőek, nem szennyezik a környezetet, szilárd, de rugalmasak szerkezetük miatt pedig földrengés esetén is stabilan tartják a felépítményt. Az építkezés megkezdése előtt szükség van egy talajmechanikai vizsgálatra, ennek során egy speciális eszközzel az építkezés tervezett helyszínén “megfúrjuk” a földet, és megmérjük a talaj szerkezet stabilitását. Terheléses vizsgálattal győződünk meg arról, hogy a leendő alap biztonságosan megtartsa a házat, illetve arról, hogy mekkora csavarokra lesz szükség a tökéletes stabilitás eléréséhez. Ideális esetben ez a talajmechanikai vizsgálat 2-3 órát vesz igénybe. A számítógépre rögzített adatokat kielemezzük és a statikussal egyeztetve néhány napon belül megküldjük a tervezett házhoz szükséges talajcsavarok javasolt darabszámát és a telepítés költségét. A telepítés megrendelés esetén akár egy nap alatt is elkészül, melyhez a legmodernebb technológiákat vesszük igénybe. Ezt követően a csavarokra egy a statikai tervek alapján egy előre legyártott masszív, ragasztott fenyőgerendából készült rácsos tartószerkezetet, un. padlórámát rögzítünk a csavarok végpontjaira. Ezzel az alap gyakorlatilag el is készült. A szerkezet a gerendaház teljes súlyát képes megtartani, akár több emberöltőn keresztül is. Mivel az alapnak teljesen síknak és vízszintesnek kell lennie, hogy a rákerülő gerenda elemek megfelelően feküdjenek, műholddal összekötött lézeres magasságméréssel és precíziós munkagéppel gondoskodunk a csavarok tökéletes behelyezéséről. A hagyományos betonlapokhoz hasonlóan az alap oldalai merőlegesen találkoznak, ne lépik túl a leendő fal síkját, így elkerülhető a lepergő csapadékvíz bevezetése a faszerkezet alá. Az alap szigetelését egy réteg bitumenes vízzáró szigetelővel biztosítjuk. 

heimHOUSE GERENDAHÁZAK

TÁROLÁSTÓL AZ ÖSSZESZERELÉSIG

A felületkezelés nélkül szállított gerendaház osztályozott lucfenyőből készült. A faházak csomagolása nem vízzáró, ezért a felállításig védett, száraz helyen, a talajtól eltávolítva kell tárolni. A faanyagot gyárilag, gomba, rovar és vízálló fürdetéssel kezeljük.

Az alappal érintkező alkatrészeket lekezeljük minősített favédőszerrel. Az összeszerelés után nem elérhető farészeket előre bekenjük megfelelő vastagságban védőszerrel. Közvetlenül a felállítás után az egész házat mélyen beszívódó favédő alapozóval kezeljük. A fedőfestéshez olyan időjárásálló lazúrt használunk, amely biztosítja a faanyag magas szintû fizikai védelmét nedvesség és UV- sugárzás ellen, vízlepergető nedvességszabályzó és fényálló.

fa-tippek
Circles of a timber beam when cross cut

több emberöltő

Hosszú élettartam

Európa legrégebbi faháza még mindig erős, pedig több, mint 700 éves. Az épület Svájcban, Betlehemben található, 12 másik szintén több száz éves faépülettel együtt. Hogy mi a titka ennek a kivételesen hosszú élettartamnak? A megfelelő szerkezeten túl ezek a házak azért maradhattak fenn ilyen hosszú ideig, mert soha nem voltak lakatlanok és rendszeresen gondozták őket. Amikor egy ház már nincs használatban, az idő vasfoga lassan elemészti, és eltűnik, bármiből is készüljön. Az általunk javasolt talajcsavar alapozású gerendaház várható élettartama is jóval több mint száz év. A minőségi anyagokból épített és rendkívüli odafigyeléssel kivitelezett HeimHouse gerendaházak tehát több emberöltőt is kiszolgálhatnak. Természetesen a HeimHouse gerendaházakat is meg kell védeni a nedvességtől, rovaroktól, de ha gondozod a házadat, az nagyon sokáig fog tartani.

szerkezet

Gerenda, borona

A HeimHouse gerendaházak boronaszerkezetesek, azaz a külső gerenda szerkezet és a belső fenyő, vagy gipszkarton burkolat között természetes alapanyagú ( ásványgyapot) szigetelést építünk be, ez biztosítja, hogy az épület energetikailag is megfeleljen a 2021-től életbe lépett hőszigetelési értékeknek. Ma Magyarországon csak rönkből készült házat nem engedélyeznek lakóingatlannak.

Wood timber construction material for background and texture. close up. Stack of wooden bars. small depth of field
M_01_TORNAC_web

a természet tisztelete

Típustervek a környezet védelméért

Típusterveink több évtizedes szakmai tapasztalatok, valamint a természet tiszteletének eredményeként és a jövendő lakók lehető legélhetőbb lakókörnyezetének a megteremtése érdekében születtek meg. Hisszük, hogy a kevesebb minden esetben több és hogy a környezetünkre való odafigyelés nem csak az épületek anyagában, építésének módjában, hanem annak méretében is meg kell hogy jelenjen. Aki többszáz négyzetméterben gondolkodik, azt mindig igyekszünk lebeszélni a hatalmas méretekről, óva intjük a megnövekedett fűtési, karbantartási költségek és nagyságrendekkel nagyobb ökológiai lábnyom miatt, hacsak nem több generációnak, esetleg egy szállodának, panziónak szeretne egy nagyobb méretű HeimHouse gerendaházat megrendelni. A weboldalon megtalálható tervek egyikéhez nagyon hasonló házban élünk mi is, de aki nálunk jár, el sem hiszi, hogy a két épület szerkezetileg szinte teljesen egyforma.

Mivel számítógépes rendszerünk segítségével a belső terek tetszőleges módon variálhatóak, az épületek gyártása és kivitelezése mindössze 3 hónapot vesz igénybe. Ha valamelyik típustervünk elnyeri a tetszésedet, azok tartószerkezetén nem változtatunk, de bármilyen más módosítást gyorsan el tudunk végezni. Így például az alapterületet úgy is növelheted, hogy a teraszt beépítjük és ehhez később építünk neked egy erkélyt, vagy átrendezheted a szobákat, megváltoztathatod a térelválasztó falak burkolatának anyagát és kérheted a gerendaházadat rétegragasztott gerendából is, esetleg megnövelt falvastagsággal vagy zsindely helyett cseréptetővel. A típustervek segítségével rendkívül gyorsan készíthetünk neked ajánlatot és a lehető legrövidebb időn belül beköltözhetsz álmaid HeimHouse gerendaházába. 

megtaláljuk a legjobbat!

Beszéljünk az árakról…

Az oldalon található árak a típustervek tájékoztató árai. Az ár tartalmazza a faanyagok és a szigetelés árát ( szigetelt épület esetében), a készre gyártást, a faanyag kezelésének   -melyekről bővebb tájékoztatást kaphatsz az oldalon- ( gomba és rovarmentesítés ) a költségeit, a kétrétegű LOW-E hőszigetelt ablakokat és nyílászárókat, az erős, biztonsági zárral ellátott több ponton záródó kültéri és az elegáns beltéri ajtókat ( ez utóbbi helyett akár helytakarékos tolóajtót is kérhetsz) a masszív, tömörfa hajópadlót, a bitumenes erősítésű zsindelytető burkolatot, a páraáteresztő és vízzáró, hőszigetelő fóliákat, a szállítást, a helyszíni összeszerelés díját és az esetleges hulladék elszállításának a költségét.  Az ár nem tartalmazza a talajcsavaros alapozás, az esetleges építészeti,  statikai, műszaki tervezés, a közmű bekötések, a villany és vízszerelés, a kémény és kandalló, az ereszcsatornázás, a plusz szigetelés, a zsalugáterek, valamint a szakemberek szállásának és étkeztetésének a díját. Ezek a költségek ugyan akár 50-70%-al is növelhetik a kivitelezési költségeket, de így minden szervezési, beszerzési terhet átveszünk a válladról, így te továbbra is azzal foglalkozhatsz, amivel szeretnél.

3d-house-with-solar-pannels
02_TORNAC_kozeli_web-1024x576

kérj ajánlatot!

Kulcsra kész kivitelezés

A talajcsavaros alapozástól egészen a beköltözésre kész állapotig a HeimHouse gerendaház minden egyes részletét szakembereink készítik el és a szerkezetkész állapottól akár 6 héten belül is beköltözhetsz új otthonodba. Fontos, hogy csak az általunk biztosított kulcsrakész kivitelezés esetében vállalunk épületeinkre 10 év teljeskörű garanciát, minden egyéb esetben ugyanis felmerülhet, hogy egy esetleges hozzá nem értő szakipari munka károkat okoz az épület szerkezetében.

A kulcsra kész állapot során az emelet szerkezetkész kivitelhez képest az alábbi többletszolgáltatások közül választhatsz:

Gépészeti tervezés, előkészítés

Kémény és kandalló műszaki tervezés, beépítés ( bekötéssel együtt)

Zsalugáterek

Víz és villanybekötések

Hőszivattyú bojler

Szaniterek

Mosdó

Mosogató

WC

Zuhanykabin

Hybrid napelemes rendszer kiépítése nagyteljesítményű energiatárolóval

Infrafűtés

Füst, szénmonoxid, levegőminőség jelzők

Tűzoltó készülékek

A végső ár természetesen attól függ, hogy pontosan mit szeretnél új HeimHouse gerendaházadba beépíteni. Amennyiben az általunk javasolt talajcsavaros alapozást, berendezéseket, bekötéseket rendeled meg, a részletes árajánlatban minden információt megtalálhatsz majd.

Névre szóló tanúsítvány

Minden gerendaházat úgy építünk, mintha a sajátunk lenne. Személyesen részt veszünk a munkálatokban és ellenőrizzük az összes munkafolyamatot. Az elkészült házhoz egy kifejezetten az átadott házhoz kapcsolódó, egyedi HeimHouse tanúsítványt is kiadunk, amelyen a munkálatokban részt vevő összes szakember neve, aláírása és kivitelezés átadásának az időpontja is szerepel.

offgrid-hybrid

Akár teljesen hálózatlan független, vagy hybrid rendszerű HeimHouse gerendaházak

Minden kulcsra készre kivitelezett HeimHouse gerendaház megrendelése esetén, előzetes energetikai számítások mellett biztosítjuk a komplett napelemes rendszer kiépítését a szükséges engedélyek beszerzésével együtt. A HeimHouse Gerendaházak a piacon egyedülálló módon akár teljesen önfenntartó kivitelben is megrendelhetőek. Ebben az esetben nem csak a napelemes rendszert építjük ki, hanem beépítjük a villamosenergia hálózathoz kapcsolódó hybrid, vagy a hálózattól teljesen független off-grid rendszer nagy kapacitású LifePo, vagy TITAN energiatárolókat is, saját biológiai szennyvíztisztító rendszert és csatornahálózatot telepítünk, valamint esővíz gyűjtő és hasznosító rendszerrel is elláthatjuk az ingatlant. Így akkor sem lemondanod semmiről, ha olyan helyen szeretnél élni, ahol nincs semmilyen közmű kiépítve. További információt a hybrid és off-grid napelemes rendszerekről a weboldalon, vagy az off-grid.hu oldalon találhatsz.

vigyázz rá!

Karbantartás, gondozás

A fa élő anyag, ami évek során veszít a nedvességéből, még abban az esetben, ha bizonyos mértékű nedvességet a gerendaszerkezet valóban kivon a levegőből. A HeimHouse gerendaházak alapanyaga a luc és a borovi fenyő, amely az erdélyi Havasokban, ezer méteres magasság felett nőtt. Magas gyantatartalma rugalmassá teszi és ennek köszönhető, hogy sok évtized múlva is érezni még a fenyő illatát a házban. A feldolgozást követően szárítjuk és természetes alapú gomba, illetve rovarölővel kezeljük. A nedvességtartalma 10% alatti, így minimális a zsugorodása, repedésre való hajlama. Azonban, mint minden időjárási viszontagságnak kitett faanyagot, így a HeimHouse gerendaházakat is rendszeresen ápolni kell. Az erősen benapozott felületeket érdemes 3-4 évente kezelni, a félárnyékos, vagy árnyékos felületeket 5 évente elegendő gomba és rovarölőt tartalmazó UV álló lazúrral lefesteni. A beltéri fafelületeket az állandó páratartalom miatt elegendő 10-15 évente egyszer kezelni, a nagy igénybevételnek kitett hajópadlót pedig 2-3 évente kezelni. Természetesen a szükséges ápoló anyagokat magad is felviheted a felületre, de kedvező feltételek mellett akár tőlünk is megrendelheted ezt a szolgáltatást. Ráadásul ez utóbbi esetben díjmentesen felmérjük házad aktuális állapotát és amennyiben szükséges, rövid határidőre elvégezzük a kívánt munkákat is.

Metal blade of circular saw lying on wooden table with shavings, close-up shot

Rovarok, rágcsálók távoltartása

Különösen erdős területek közelében kikerülhetetlen, hogy ne találkozzunk rovarokkal, rágcsálókkal. A rovarok beköltözéséhez mi az Envira biokészítményét ajánljuk, az épület  külső felületnek évi kétszeri bepermetezésével teljesen rovarmentessé tehetjük otthonunkat. Rágcsálókhoz mi a Doxmand ultrahangos készülékét ajánljuk. Kulcsra kész kivitelezés megrendelése esetén mindkét terméket ingyen biztosítjuk HeimHouse gerendaházadhoz.

meglepő adatok

Tűzvédelem

A fa gyúlékony anyag, de a gerendaházak mégsem égnek le gyorsabban, mint egy téglaház. Sőt bizonyos tekintetben még jobban is teljesítenek. Égés során a fa felülete elszenesedik és ez gátolja a lángok terjedését, valamint a vastag tartógerendák statikailag általában sokkal kisebb károkat szenvednek, mint egy acélszerkezetes ház. Kandalló beépítése esetén többrétegű tűzátló gipszkartont építünk a melegedésre hajlamos felületek köré, a hajópadlóhoz pedig edzett üveglapot biztosítunk, hogy a kipattanó szikra ne károsítsa a felületet. HeimHouse gerendaházad kulcsra kész kivitelezéssel történő megrendelése esetén ajándékba adunk egy a katasztrófavédelem és a tűzoltóság által is használt professzionális tűzoltókészüléket, füst és szénmonoxidjelzőt, valamint levegőminőség-mérő szenzort.

Pile of chopped fire wood prepared for winter
Background made of wooden cubes

Hőszigetelés

Már egy 6 centiméteres gerenda is jobban szigetel, mint egy 30 cm-es tégla. Ásványgyapot szigeteléssel pedig képes a passzív ház minősítés teljesítésére is. Emellett télen rendkívül felmelegszenek a belső falak, így kiváló hőérzetet biztosítanak.

szigetel ahogy kell

Hangszigetelés

Megfelelő falvastagság , szigetelések esetén gyakorlatilag süketszobákat is kialakíthatunk. Bár a fa nem a legtökéletesebb  hangszigetelő, inkább elnyeli a hangot, mint visszaveri, de nem véletlenül használnak a mai napig a világ legnagyobb koncerttermeiben is fát, hogy az akusztika tökéletes legyen.

Fenntartható építészet

Hogyan építsünk fenntarthatóan és érjük el a szén-dioxid csökkentési célokat, miközben a növekvő népesség lakhatási és infrastrukturális igényeit is figyelembe...

olvass tovább

Kérj árajánlatot!