FAQ

Gyakori kérdések és válaszok

Európa legrégebbi faháza még mindig stabilan áll, pedig már több, mint 700 éves. Az épület Svájcban, Betlehemben található, 12 másik, szintén több száz éves faépülettel együtt. Hogy mi a titka ennek a kivételesen hosszú élettartamnak? A megfelelő szerkezeten túl ezek a házak azért maradhattak fenn ilyen hosszú ideig, mert soha nem voltak lakatlanok és rendszeresen gondozták őket. Amikor egy ház már nincs használatban, az idő vasfoga lassan elemészti, és eltűnik –  bármiből is készüljön. Az általunk javasolt talajcsavar alapozású gerendaház várható élettartama is jóval több mint száz év. A minőségi anyagokból épített és megfelelően kivitelezett iHouse gerendaházak tehát több emberöltőt is kiszolgálhatnak. Természetesen a HeimHouse gerendaházakat is meg kell védeni a nedvességtől, rovaroktól, de ha a tulajdonos gondozza a házát, az meghálálja, és évtizedeken keresztül gyönyörű állapotban élvezhető.. 

Az iHouse gerendaházak boronaszerkezetesek, azaz a külső gerenda szerkezet és a belső fenyő, vagy gipszkarton burkolat között természetes alapanyagú (ásványgyapot) szigetelést építünk be, ez biztosítja, hogy az épület energetikailag is megfeleljen a 2021-től életbe lépett hőszigetelési értékeknek. Ma Magyarországon csak rönkből készült házat nem engedélyeznek lakóingatlannak. 

Típusterveink több évtizedes szakmai tapasztalatok, valamint a természet tiszteletének eredményeként és a jövendő lakók lehető legélhetőbb lakókörnyezetének a megteremtése érdekében születtek meg. Hisszük, hogy a kevesebb minden esetben több, és hogy a környezetünkre való odafigyelés nem csak az épületek anyagában, építésének módjában, hanem annak méretében is meg kell hogy jelenjen. Aki többszáz négyzetméterben gondolkodik, azt mindig igyekszünk lebeszélni a hatalmas méretekről, óva intjük a megnövekedett fűtési, karbantartási költségek és nagyságrendekkel nagyobb ökológiai lábnyom miatt, hacsak nem több generációnak, vagy szállodának szeretne egy nagyobb méretű iHouse gerendaházat megrendelni. A weboldalon megtalálható tervek egyikéhez nagyon hasonló házban élünk mi is, de aki nálunk jár, el sem hiszi, hogy a két épület szerkezetileg szinte teljesen egyforma. Mivel számítógépes rendszerünk segítségével a belső terek tetszőleges módon variálhatóak, az épületek gyártása és kivitelezése mindössze 3 hónapot vesz igénybe. Ha valamelyik típustervünk elnyeri a tetszésedet, azok tartószerkezetén nem változtatunk, de bármilyen más módosítást gyorsan el tudunk végezni. Így például az alapterület oly módon is növelhető, hogy a teraszt beépítjük (és ehhez később építünk egy erkélyt), vagy átrendezheted a szobákat, megváltoztathatod a térelválasztó falak burkolatának anyagát, kérheted a gerendaházat rétegragasztott gerendából, esetleg megnövelt falvastagsággal vagy zsindely helyett cseréptetővel is. De ami a legfontosabb:  a típustervek segítségével rendkívül gyorsan készíthetünk Neked ajánlatot és a lehető legrövidebb időn belül beköltözhetsz álmaid HeimHouse gerendaházába.  

Az oldalon található árak a típustervek tájékoztató árai. Az ár tartalmazza a faanyagok és a szigetelés árát ( szigetelt épület esetében), a készre gyártást, a faanyag kezelésének (gomba és rovarmentesítés) a költségeit, a kétrétegű nyílászárókat, bel- és kültéri ajtókat, hajópadlót, a zsindely tető burkolatot, a szállítást és a helyszíni összeszerelés  díját.  Az ár nem tartalmazza a talajcsavaros alapozás, az építészeti és statikai tervezés, a közmű bekötések, a villany és vízszerelés, a kémény és kandalló, az ereszcsatornázás, a plusz szigetelés, a zsalugáterek, valamint a szakemberek szállásának és étkeztetésének a díját. 

Igen. Ebben az esetben a talajcsavaros alapozástól egészen a beköltözésre kész állapotig az iHouse gerendaház minden egyes részletét szakembereink készítik el és a szerkezetkész állapottól akár 6 héten belül is beköltözhetsz új otthonodba. Fontos, hogy csak az általunk biztosított kulcsrakész kivitelezés esetében vállalunk épületeinkre 10 év teljeskörű garanciát, minden egyéb esetben ugyanis felmerülhet, hogy egy esetleges hozzá nem értő szakipari munka károkat okoz az épület szerkezetében. 

A kulcsra kész állapot az emelt szerkezetkész kivitelhez képest az alábbi többletszolgáltatásokat tartalmazza:

Gépészeti előkészítés

Kémény és kandalló

Zsalugáterek

Víz és villanybekötések

Hőszivattyú bojler

Szaniterek

Mosdó

Mosogató

WC

Zuhanykabin

Ez kizárólag attól függ, hogy mit szeretnél új HeimHouse gerendaházadba beépíteni. Amennyiben az általunk javasolt talajcsavaros alapozást, berendezéseket, bekötéseket rendeled meg, a típustervek kivitelezési áraihoz képest kb. 50% felárral kalkulálhatsz. Természetesen amennyiben kulcsra kész kivitelezést kérsz, a részletes árajánlatban minden információt megtalálhatsz. 

Igen. Minden kulcsra készre kivitelezett HeimHouse gerendaház megrendelése esetén, előzetes energetikai számítások mellett biztosítjuk a komplett napelemes rendszer kiépítését a szükséges engedélyek beszerzésével együtt. A HeimHouse Gerendaházak a piacon egyedülálló módon akár teljesen önfenntartó kivitelben is megrendelhetőek. Ebben az esetben nem csak a napelemes rendszert építjük ki, hanem beépítjük a villamosenergia hálózat-független, ún. off-grid biztosításához kapcsolódó nagy kapacitású LifePo, vagy LTO energiatárolót is, kiépítjük a saját biológiai szennyvíztisztító rendszerét és csatornahálózatát, valamint az esővízgyűjtő és -hasznosító rendszerét. Így akkor sem lemondania semmiről, ha olyan helyen szeretne élni, ahol nincs semmilyen közmű kiépítve. További információk a napelemes rendszerekről és egyéb hálózattól független megoldásokról az off-grid.hu weboldalon. 

Minden gerendaházat úgy építünk, mintha a sajátunk lenne. Személyesen részt veszünk a munkálatokban és ellenőrizzük az összes munkafolyamatot. Az elkészült házhoz egy kifejezetten az átadott házhoz kapcsolódó, egyedi iHouse tanúsítványt is kiadunk, amelyen a munkálatokban részt vevő összes szakember neve, aláírása és kivitelezés átadásának az időpontja is szerepel. 

Amennyiben emelt szintű szerkezetkész gerendaházat szeretnél, a megrendelést, valamint a gyártási, szállítási előleg megfizetését követően 3 hónapon belül átadjuk Neked a házat. Ebben az esetben a talajcsavaros alappal Neked már rendelkezned kell, azaz a megrendelés része kell, hogy a talajcsavaros alap is. 

A fa élő anyag, ami évek során veszít a nedvességéből, még abban az esetben is, ha bizonyos mértékű nedvességet a gerendaszerkezet kivon a levegőből. A HeimHouse gerendaházak alapanyaga a luc és a borovi fenyő, amely az erdélyi Havasokban, ezer méteres magasság felett nőtt. Magas gyantatartalma rugalmassá teszi és ennek köszönhető, hogy sok évtized múlva is még érezni a fenyő illatát a házban. A fát a feldolgozást követően szárítjuk és természetes alapú gomba, illetve rovarölővel kezeljük. A nedvességtartalma 10% alatti, így minimális a zsugorodása, repedésre való hajlam. Azonban, mint minden időjárási viszontagságnak kitett faanyagot, így a HeimHouse gerendaházakat is rendszeresen ápolni kell. Az erősen benapozott felületeket érdemes 3-4 évente kezelni, a félárnyékos, vagy árnyékos felületeket 5 évente elegendő gomba és rovarölőt tartalmazó UV álló lazúrral lefesteni. A beltéri fafelületeket az állandó páratartalom miatt elegendő 10-15 évente egyszer kezelni, a nagy igénybevételnek kitett hajópadlót pedig 2-3 évente. 

Különösen az erdős területek közelében elkerülhetetlen a rovarokkal, rágcsálókkal való találkozás. A rovarok beköltözéséhez mi az Envira biokészítményét ajánljuk, az épület külső felületének évi kétszeri bepermetezésével teljesen rovarmentessé tehetjük otthonunkat. Rágcsálókhoz mi a Doxmand ultrahangos készülékét ajánljuk. Kulcsra kész kivitelezés megrendelése esetén mindkét terméket díjmentesen biztosítjuk a HeimHouse gerendaházához. 

A fa gyúlékony anyag, de a gerendaházak mégsem égnek le gyorsabban, mint egy téglaház. Sőt, bizonyos tekintetben még jobban is teljesítenek. Égés során a fa felülete elszenesedik és ez gátolja a lángok terjedését, valamint a vastag tartógerendák statikailag általában sokkal kisebb károkat szenvednek, mint egy acélszerkezetes ház. Kandalló beépítése esetén többrétegű tűzálló gipszkartont építünk a melegedésre hajlamos felületek köré, a hajópadlóhoz pedig edzett üveglapot biztosítunk, hogy a kipattanó szikra ne károsítsa a felületet. HeimHouse gerendaházad kulcsra kész kivitelezéssel történő megrendelése esetén ajándékba adunk egy a katasztrófavédelem és a tűzoltóság által is használt professzionális tűzoltókészüléket.

Megfelelő falvastagság és szigetelések esetén gyakorlatilag süketszobákat is kialakíthatunk. Bár a fa nem a legtökéletesebb  hangszigetelő, inkább elnyeli a hangot, mint visszaveri, de nem véletlenül használnak a mai napig a világ legnagyobb koncerttermeiben is fát, hogy az akkusztika tökéletes legyen. 

Már egy 6 centiméteres gerenda is jobban szigetel, mint egy 30 centiméteres tégla. Ásványgyapot szigeteléssel pedig képes a passzív ház minősítés teljesítésére is. Emellett télen rendkívül felmelegszenek a belső falak, így kiváló hőérzetet biztosítanak. 

Kérj árajánlatot!