heimhouse

Fenntartható építészet

megosztom:

Hogyan építsünk fenntarthatóan és érjük el a szén-dioxid csökkentési célokat, miközben a növekvő népesség lakhatási és infrastrukturális igényeit is figyelembe vesszük?

Az Architecture 2030 szerint az épületek felelősek a globális üvegházhatású gázok (ÜHG) éves kibocsátásának közel 40%-áért. Az épülethez szükséges anyagok gyártása és az építjkezés során kibocsátott üvegházhatású gázok – körülbelül 11%-ot tesznek ki, ezek nagy része (9%) a beton, a vas és az acél felhasználásával kapcsolatos. A fából készült házak kevesebb levegő- és vízszennyezésért felelősek és sokkal kisebb a széndioxid lábnyomuk, mint más, általánosan használt építőanyagoknak. A fa hozzájárul a teljes épület biofil ( fenntartható) kialakításához, energiahatékonyságának a javításához, emellett tartós, rugalmas és szinte korlátlanul újrahasznosítható.

Ahogy a fák nőnek, felszívják a szén-dioxidot a légkörből, a fotoszintézissel felszabadítják belőle az oxigént, a szenet pedig eltárolják a leveleikben, a gyökereikben, a törzsükben és az ágaikban. Amikor a fát kivágják és alapanyagként használják fel valamilyen késztermékhez, a fa száraz tömegének így kb. 50%-a karbon lesz. Amennyiben gerendaházat építesz, annak teljes élettartama alatt tehet menetesíted a légkört a széntől, ha pedig arról is gondoskodsz, hogy az épület faanyagát később újrahasznosítsák és más termékeket ( pl. bútort) készítsenek belőle, akkor karbonsemlegessé teheted otthonod építőanyagodat évszázadokon keresztül.

M_01_TORNAC_web

Életciklus-értékelés, azaz mekkora egy ház széndioxid lábnyoma?

A korszerű gyártási technológiáknak köszönhetően a HeimHouse gerendaházak kivételes légtömörséget biztosítanak, ezért a fa jó választás azoknak is, akik Passzívház (Passivhaus) szabvány szerint szeretnének építkezni. Ugyanakkor ha valaki igazán környezettudatosan szeretne építkezni, ennél még tovább megy és figyelembe veszi azt is, hogy mennyi széndoxiddal terheli leendő háza a légkört. Add meg nekünk a tervezett épület szerkezetének és az alapozásnak a típusát, a lakóterület méretét, valamint az építkezés helyét és mi megbecsüljük, hogy egy faszerkezettel épített házzal mennyivel csökkentheted a széndioxid lábnyomodat.

Az életciklus-értékelés (LCA) egy nemzetközileg elismert módszer az anyagok, szerelvények és épületek környezeti hatásainak mérésére azok élettartama során. AZ értékelés a nyersanyagok kitermelésétől kezdve a gyártás, szállítás, telepítés, használat, karbantartás, ártalmatlanítás és újrahasznosítás folyamatáig bezárólag mindenre kiterjed és lehetővé teszi a szakemberek számára, hogy környezeti hatásaik alapján összehasonlítsák a különböző épületterveket, és megfelelő ismeretek birtokában dönthessenek az általuk használt anyagokról.

Az LCA felváltja az anyagkiválasztás korábbi megközelítését, amely azt feltételezte, hogy a termék gyártási folyamatától vagy ártalmatlanításától függetlenül bizonyos környezetvédelmi előírások (például az újrahasznosított termékek arányának a meghatározása) is jelentősen hozzájárulnak a széndioxid kibocsátás csökkentéséhez.

Az LCA-val kapcsolatos tanulmányok azt mutatják, hogy a fa felülmúlja a hagyományos építőanyagokat az energia, a levegő- és vízszennyezés, valamint a széndioxid lábnyom tekintetében – ezért egyre több újház építési projekt veszi figyelembe ezeket a tanulmányokat az előtervezési folyamatok során. A HeimHouse kifejezett szándéka, hogy a jövő házépítési projektjei minden esetben ezeknek a szempontoknak az előtérbe helyezésével valósuljanak meg, és amennyiben álmaid gerendaházát velünk szeretnéd megépíteni, leendő otthonod életciklus-értékelésére vonatkozóan elsők között kaphatsz tőlünk tanácsadást.

Ingyenes projekttámogatás!

Amennyiben velünk szeretnéd megépíteni gerendaházadat, ingyenes környezetvédelmi és energiahatékonysági projekttámogatást kínálunk számodra, amivel hosszú távon is csökkentheted ökológiai lábnyomodat. Keress minket még ma, hogy megtudd a tervezett házaddal hogyan járulhatsz hozzá ökológiai lábnyomod csökkentéséhez!

Munkafolyamat

heimhouse megosztom: Facebook Twitter Linkedin 1. Beszélgetés Mielőtt a végleges kiviteli elkészülnének, beszélgess velünk az elképzeléseidről, hogy az álmaidat, családod igényeit beazonosíthassuk a leendő otthonod

Hogyan lehet független egy HeimHouse gerendaház?

A napelemes rendszereket telepítő, forgalmazó társaságok igyekeznek felzárkózni a jövőbeli igényekhez és egyre több helyen találkozhatunk akkumulátor nélküli, ugyanakkor„akkumulátorra kész” reklámozású, hybrid napelemes rendszerekkel.

Az erdőirtás vádja

Sokan „ökológiai veszélyt” látnak az energia-, bútor-, papír-, bútor- és építőipari fafelhasználásban. Mások az erdők pusztulására figyelmeztetnek, és azt mondják, hogy rendkívül problémás az építőiparban kulcsszerepet játszó tűlevelűek – különösen a lucfenyő – helyzete, mert a fakivágás 15%-kal haladja meg a természetes újranövekedés mértékét.

No more posts to show

Kérj árajánlatot!