heimhouse

Egy gerendaház életciklusai

megosztom:
Minden a fával kezdődik, egy olyan nyersanyaggal, amelyet az erdők állítanak elő. A fa az egyetlen megújuló erőforrás, amely megköti és tárolja a klímára káros szén-dioxidot. Ahogy oldalunkon már máshol is olvashattad, egy köbméter fa körülbelül egy tonna szenet von ki a légkörből – ami csak a ház tervezett életciklusának a végén szabadul fel, vagy akkor, ha tűzelőanyagként használjuk fel. De a lényeg, hogy még ekkor sem kerül több CO2 a környezetbe, mint amennyit a fa az élete során eltárolt. Az erdők természetes szén-elnyelők, és körülbelül 0,5 milliárd tonna szenet kötnek meg csak Erdély erdőiben. A fotoszintézissel egy hektár erdő mintegy 13 tonna szén-dioxidot von ki a légkörből. Egy felnőtt fa körülbelül egy ember éves oxigénszükségletét termeli meg egy vegetációs időszak alatt. Ugyanakkor egy személyautó 20 ember oxigén szükségletét használja el 100 kilométeres távon kb. 1 óra alatt.
Forest glade against the background of a pine forest, summer sunset, background blue sky with clouds. Natural landscape

Oxigén, széndioxid

Ha fákról van szó, a közbeszéd elsősorban a fák oxigéntermelő képességét hangsúlyozza. Ennél azonban fontosabb a szén-dioxidot megkötő tulajdonságuk. A vegetációs időszakban 4 m2 asszimiláló lombkorona felület 650 gramm oxigént termel és 590 gramm szén-dioxidot dolgoz fel. Egy 100 éves tölgy lombkorona felülete meghaladja az 1000 m2 és körülbelül 160 kg oxigént termel, illetve 147 kg CO2-t dolgoz fel egy vegetációs időszakban. Ahhoz, hogy egy ilyen élő csodát pótolhassunk kb. 1000 db 1 m2 lombkorona felületű facsemetét kell elültetnünk. Egyáltalán nem mindegy tehát, hogy a fa, amit alapnaygakénbt használunk, honnan származik!

Minden szén-dioxid molekula egy szénatomból és két oxigénatomból áll. Némileg leegyszerűsítve, fényenergiát használnak az egyes molekulák szétszedésére, megtartva a „rossz” szénatomot azáltal, hogy szerves vegyületekbe integrálják, és felszabadítják a két „jó” oxigénatom egyikét. A szén ezután tartósan raktározódik a növények szöveteiben.

A faalapú anyagok minden fajtája – ragasztott lemez, OSB, forgácslap, tömörfa stb., amelyeket házak építésére, bútorok készítésére, parketta, hajó  vagy laminált padló készítésére használnak – így a fák által a légkörből kivont szenet is tartalmazzák. Abból a szempontból, hogy mi a jó a bolygónknak, ésszerű, hogy a lehető legtöbb szén-dioxidot a lehető leghosszabb ideig tároljuk az épületekben. Ez természetesen sokat segíthet a klímaváltozás lassításában is.

A fentiekből az következik, hogy amikor fát használunk új épületek építésére vagy a meglévők felújítására, padlók vagy bútorok készítésére, az azokban megkötött szén a termékek teljes életciklusa alatt elraktározódik.

Még egyszer: átlagosan minden köbméter fa, amelyet más építőanyagokkal helyettesítenek, egy tonnával csökkenti a szabad CO2 mennyiségét a légkörben.

Az erőforrások hasznos anyagokká alakítása

Nincs még egy nyersanyag, amely olyan széles termékkínálatot biztosítana, mint a fa. Időtlenül szép, könnyű és a rugalmassága ellenére nagyon erős. Lélegzik és szabályozza a páratartalmat, és még a legapróbb törmelék és gyártási hulladék is újra felhasználható.

A fa tehát megfelel egy olyan fenntartható gazdasági rendszer iránti sürgető igénynek, amelyben az anyagokat a lehető legnagyobb mértékben hasznosítják újra. Ökológiailag értékes, zöld építőanyag, amely utat mutat a jövő felé. Fontos szem előtt tartani, hogy a fenntartható építés egy faház életciklusának minden szakaszát felöleli: a tervezéstől és az építkezéstől a használaton és a felújításon át egészen az esetleges bontásig és ártalmatlanításig.

Mindemellett kiemelten fontos, hogy a rendelkezésre álló energiát és a természeti erőforrásokat is takarékosan használjuk fel, és hogy minimálisra csökkentsük a környezet terhelését. A HeimHouse ezért rendkívül szigorú fenntarthatósági kritériumokat határozott meg, amelyeket a beruházás első lépéstől egészen a gerendaház elkészüléséiig betartunk. Ennek érdekében kizárólag fenntartható módon kezelt erdélyi erdőkből származó fa felhasználásával készítjük a házadat és lehetőséget adunk arra is, hogy kizárólag megújuló energiák segítségével biztosítsd otthonod villamosenergia ellátását. Amennyiben szeretnéd a maximumot kihozni leendő HeimHouse gerendaházadból akár biológiai szennyvíztisztítót és esővízgyűjtő rendszert is telepítünk, valamint kizárólag fa alapanyagokkal bútorozzuk be házadat, hogy minden területen mimimalizálhasd az ökológiai lábnyomodat. 

A HeimHouse támogatja a fa alapú anyagok felhasználását az építkezés teljes időtartama alatt.

Mindent megteszünk a szállítás útvonal optimalizálása, a megújuló energiaforrások hatékonyságának a javítása és a felhasznált nyersanyagok maximális hasznosítása érdekében. Házaink előállítása, gyártása során ügyelünk a minél kisebb széndioxid kibocsátásra, az épületekhez alkalmazott szigetelőanyagaink pedig kivétel nélkül természetes alapúak. Talajcsavaros alapozási technológiát használunk, hogy a lehető legkisebb kárt okozzuk kertedben és ne juttassunk káros anyagokat a környezetbe.

Építési idők és különböző anyagok költségei

Tény, hogy a faépítéshez szükséges anyagok egyre drágábbak. A minőségnek ára van, de aki hajlandó megfizetni az esetleges többletköltségeket, az megfelelő karbantartás, gondozás mellett évtizedekig, sőt akár évszázadokig is megőrizheti otthonának időtlen szépséget, a valamivel nagyobb befektetése mindenképpen megtérül.

A boronaszerkezetes építési mód egy teljesen száraz eljárás, melynek során a házadat az előre legyártott modulokból az építkezés helyszínen alig néhány nap alatt fel lehet állítani és le lehet szigetelni. A CNC-vel történő megmunkálás, az előregyártás lehetővé teszi hogy a hézagok, a különböző anyagok közötti érintkezési felületek minimalizálhatóak legyenek.

A hagyományos építési technikákhoz képest megtakarítható időnek köszönhetően a ház hamarabb lesz beköltözésre kész, így csökkentheted az építkezés idejére kivett ingatlan bérleti díjait is.

Energiahatékonyság: a megfelelő szigetelőanyag

A fa szerkezeti előnyei mellett nagyon hatékonyan szigetel is. Az ökológiai szigetelőanyagok beépítésével tovább csökkentheted a széndioxid lábnyomodat. A kalcium-szilikát, perlit, EPS, porhab gyártása és ártalmatlanítása korántsem klímabarát. Amennyiben fenntartható szigetelőanyagokat, mint például lent, kendert, farostot, fa vagy ásványgyapotot kérsz szigetelésnek, még kevesebb káros anyagot juttatsz a környezetbe.

Bár a hőszivattyúk, a napkollektoros fűtés valóban javíthatják az energiahatékonyságot, ezek a technológiák sokszor irreálisan magas költségekkel járnak, így azoknak, akik valamilyen okból kifolyólag nem részesülhetnek állami támogatásban, vagy nem indulhatnak pályázatokon, nem jelentenek valódi alternatívát. Számukra a legideálisabb megoldás egy masszív szigetelésű gerendaház.

Élettér és egészséges életmód

A fa egészséges életmódot biztosít! A fa környezetbarát, nem tartalmaz káros anyagokat, lélegzik. Amellett, hogy rendkívül esztétikus, a fa kényelmes, egészséges életteret biztosít. A gerendaházakat melegnek és kényelmesnek érzékeljük abban a pillanatban, ahogy az ajtón belépünk. Más építőanyagoktól eltérően antibakteriális hatása is bizonyított, amely segíthet enyhíteni az allergiás panaszokat, légúti problémákat.

Külön említést érdemel a fa beltéri levegőre gyakorolt ​​pozitív hatása. Egy osztrák tanulmány azt is kimutatta, hogy a gyerekek jobban tanulnak, alacsonyabb a pulzusuk és jobban érzik magukat a fát tartalmazó osztálytermekben.

A fa nedvességszabályozó tulajdonsága közismert: felszívja a nedvességet a környezet levegőjéből, majd a páratartalom csökkenésekor kiengedi a felesleget a pórusain keresztül. A nyitott pórusú fa a szennyező anyagok megkötésével javítja a beltéri levegő minőségét. A fa további előnye, hogy nem tud elektrosztatikus töltést felvenni, ezért nem vonzza be a port, így különösen alkalmas allergiások számára.

Egy gerendaház a kiváló hő és hangszigetelési tulajdonságai miatt akár 10%-kal több alapterületet is biztosíthat, mint egy téglaház, anélkül, hogy az energiahatékonyság oltárán bármit is fel kellene áldoznunk.

Tűzvédelem

A hagyományos építőanyagok mellett érvelők egyik előszeretettel hangoztatott kifogása a fával, hogy míg a „kő nem ég”, a fa rendkívül gyúlékony, ezért egy ilyen épületnél még a biztosítás is többe kerül. Ezzel szemben az igazság az, hogy a legtöbb biztosító egyáltalán nem tesz különbséget a különböző építőanyagok között, amikor kikalkulálja a díjszabást. Nem igaz sem, hogy a faházak gyorsabban égnek, mint a hagyományos épületek. Sőt! A fa valójában gátolja az égést! Amennyiben lángra kap, hamar elszenesedik a felülete, így egy szigetelő réteget képez, amely védi a fa belsejét.

Ma már tudjuk, hogy a fa ebből a szempontból kifejezetten jól teljesít. A fagerendák gyakran hosszabb ideig ellenállnak a tűznek, mint az acél, amely gyorsan veszít teherbíró képességéből, és ha huzamosabb ideig erős hőnek van kitéve könnyen összeroskad.

Egy korszerű gerendaház ugyanolyan könnyen teljesíti a tűzvédelmi előírásokat, mint a hagyományos tégla, vagy betonvázas, falazott épületek.

Munkafolyamat

heimhouse megosztom: Facebook Twitter Linkedin 1. Beszélgetés Mielőtt a végleges kiviteli elkészülnének, beszélgess velünk az elképzeléseidről, hogy az álmaidat, családod igényeit beazonosíthassuk a leendő otthonod

Az erdőirtás vádja

Sokan „ökológiai veszélyt” látnak az energia-, bútor-, papír-, bútor- és építőipari fafelhasználásban. Mások az erdők pusztulására figyelmeztetnek, és azt mondják, hogy rendkívül problémás az építőiparban kulcsszerepet játszó tűlevelűek – különösen a lucfenyő – helyzete, mert a fakivágás 15%-kal haladja meg a természetes újranövekedés mértékét.

Tárolástól az összeszerelésig

A felületkezeléssel szállított gerendaház osztályozott, minőségi lucfenyőből készült. A faanyagot gyárilag, gomba, rovar és vízálló fürdetéssel kezeljük. A gerendaházak csomagolása nem vízzáró, ezért a felállításig védett, száraz helyen, a talajtól eltávolítva kell tárolni. Az alappal érintkező részeket minősített favédőszerrel lekezeljük.

Mitől öko a heimhouse offgrid ház?

Off Grid öko-házakat részben, vagy egészében újrahasznosítható, vagy már újrahasznosított anyagok, intelligens technológiák és megújuló energiaforrások felhasználásával építjük, amelyek csökkentik a szén-dioxid-kibocsátást, az energiaigényt és az ökológiai lábnyomunkat. Egy Off Grid házban a környezetvédelem, a kényelem és a technológia kéz a kézben járnak egymással.

No more posts to show

Kérj árajánlatot!