heimhouse

Egy gerendaház életciklusai

megosztom:
Minden a fával kezdődik, egy olyan nyersanyaggal, amelyet az erdők állítanak elő. A fa az egyetlen megújuló erőforrás, amely megköti és tárolja a klímára káros szén-dioxidot. Ahogy oldalunkon már máshol is olvashattad, egy köbméter fa körülbelül egy tonna szenet von ki a légkörből – ami csak a ház tervezett életciklusának a végén szabadul fel, vagy akkor, ha tűzelőanyagként használjuk fel. De a lényeg, hogy még ekkor sem kerül több CO2 a környezetbe, mint amennyit a fa az élete során eltárolt. Az erdők természetes szén-elnyelők, és körülbelül 0,5 milliárd tonna szenet kötnek meg csak Erdély erdőiben. A fotoszintézissel egy hektár erdő mintegy 13 tonna szén-dioxidot von ki a légkörből. Egy felnőtt fa körülbelül egy ember éves oxigénszükségletét termeli meg egy vegetációs időszak alatt. Ugyanakkor egy személyautó 20 ember oxigén szükségletét használja el 100 kilométeres távon kb. 1 óra alatt.
Forest glade against the background of a pine forest, summer sunset, background blue sky with clouds. Natural landscape

Oxigén, széndioxid

Ha fákról van szó, a közbeszéd elsősorban a fák oxigéntermelő képességét hangsúlyozza. Ennél azonban fontosabb a szén-dioxidot megkötő tulajdonságuk. A vegetációs időszakban 4 m2 asszimiláló lombkorona felület 650 gramm oxigént termel és 590 gramm szén-dioxidot dolgoz fel. Egy 100 éves tölgy lombkorona felülete meghaladja az 1000 m2 és körülbelül 160 kg oxigént termel, illetve 147 kg CO2-t dolgoz fel egy vegetációs időszakban. Ahhoz, hogy egy ilyen élő csodát pótolhassunk kb. 1000 db 1 m2 lombkorona felületű facsemetét kell elültetnünk. Egyáltalán nem mindegy tehát, hogy a fa, amit alapnaygakénbt használunk, honnan származik!

Minden szén-dioxid molekula egy szénatomból és két oxigénatomból áll. Némileg leegyszerűsítve, fényenergiát használnak az egyes molekulák szétszedésére, megtartva a „rossz” szénatomot azáltal, hogy szerves vegyületekbe integrálják, és felszabadítják a két „jó” oxigénatom egyikét. A szén ezután tartósan raktározódik a növények szöveteiben.

A faalapú anyagok minden fajtája – ragasztott lemez, OSB, forgácslap, tömörfa stb., amelyeket házak építésére, bútorok készítésére, parketta, hajó  vagy laminált padló készítésére használnak – így a fák által a légkörből kivont szenet is tartalmazzák. Abból a szempontból, hogy mi a jó a bolygónknak, ésszerű, hogy a lehető legtöbb szén-dioxidot a lehető leghosszabb ideig tároljuk az épületekben. Ez természetesen sokat segíthet a klímaváltozás lassításában is.

A fentiekből az következik, hogy amikor fát használunk új épületek építésére vagy a meglévők felújítására, padlók vagy bútorok készítésére, az azokban megkötött szén a termékek teljes életciklusa alatt elraktározódik.

Még egyszer: átlagosan minden köbméter fa, amelyet más építőanyagokkal helyettesítenek, egy tonnával csökkenti a szabad CO2 mennyiségét a légkörben.

Az erőforrások hasznos anyagokká alakítása

Nincs még egy nyersanyag, amely olyan széles termékkínálatot biztosítana, mint a fa. Időtlenül szép, könnyű és a rugalmassága ellenére nagyon erős. Lélegzik és szabályozza a páratartalmat, és még a legapróbb törmelék és gyártási hulladék is újra felhasználható.

A fa tehát megfelel egy olyan fenntartható gazdasági rendszer iránti sürgető igénynek, amelyben az anyagokat a lehető legnagyobb mértékben hasznosítják újra. Ökológiailag értékes, zöld építőanyag, amely utat mutat a jövő felé. Fontos szem előtt tartani, hogy a fenntartható építés egy faház életciklusának minden szakaszát felöleli: a tervezéstől és az építkezéstől a használaton és a felújításon át egészen az esetleges bontásig és ártalmatlanításig.

Mindemellett kiemelten fontos, hogy a rendelkezésre álló energiát és a természeti erőforrásokat is takarékosan használjuk fel, és hogy minimálisra csökkentsük a környezet terhelését. A HeimHouse ezért rendkívül szigorú fenntarthatósági kritériumokat határozott meg, amelyeket a beruházás első lépéstől egészen a gerendaház elkészüléséiig betartunk. Ennek érdekében kizárólag fenntartható módon kezelt erdélyi erdőkből származó fa felhasználásával készítjük a házadat és lehetőséget adunk arra is, hogy kizárólag megújuló energiák segítségével biztosítsd otthonod villamosenergia ellátását. Amennyiben szeretnéd a maximumot kihozni leendő HeimHouse gerendaházadból akár biológiai szennyvíztisztítót és esővízgyűjtő rendszert is telepítünk, valamint kizárólag fa alapanyagokkal bútorozzuk be házadat, hogy minden területen mimimalizálhasd az ökológiai lábnyomodat. 

A HeimHouse támogatja a fa alapú anyagok felhasználását az építkezés teljes időtartama alatt.

Mindent megteszünk a szállítás útvonal optimalizálása, a megújuló energiaforrások hatékonyságának a javítása és a felhasznált nyersanyagok maximális hasznosítása érdekében. Házaink előállítása, gyártása során ügyelünk a minél kisebb széndioxid kibocsátásra, az épületekhez alkalmazott szigetelőanyagaink pedig kivétel nélkül természetes alapúak. Talajcsavaros alapozási technológiát használunk, hogy a lehető legkisebb kárt okozzuk kertedben és ne juttassunk káros anyagokat a környezetbe.

Építési idők és különböző anyagok költségei

Tény, hogy a faépítéshez szükséges anyagok egyre drágábbak. A minőségnek ára van, de aki hajlandó megfizetni az esetleges többletköltségeket, az megfelelő karbantartás, gondozás mellett évtizedekig, sőt akár évszázadokig is megőrizheti otthonának időtlen szépséget, a valamivel nagyobb befektetése mindenképpen megtérül.

A boronaszerkezetes építési mód egy teljesen száraz eljárás, melynek során a házadat az előre legyártott modulokból az építkezés helyszínen alig néhány nap alatt fel lehet állítani és le lehet szigetelni. A CNC-vel történő megmunkálás, az előregyártás lehetővé teszi hogy a hézagok, a különböző anyagok közötti érintkezési felületek minimalizálhatóak legyenek.

A hagyományos építési technikákhoz képest megtakarítható időnek köszönhetően a ház hamarabb lesz beköltözésre kész, így csökkentheted az építkezés idejére kivett ingatlan bérleti díjait is.

Energiahatékonyság: a megfelelő szigetelőanyag

A fa szerkezeti előnyei mellett nagyon hatékonyan szigetel is. Az ökológiai szigetelőanyagok beépítésével tovább csökkentheted a széndioxid lábnyomodat. A kalcium-szilikát, perlit, EPS, porhab gyártása és ártalmatlanítása korántsem klímabarát. Amennyiben fenntartható szigetelőanyagokat, mint például lent, kendert, farostot, fa vagy ásványgyapotot kérsz szigetelésnek, még kevesebb káros anyagot juttatsz a környezetbe.

Bár a hőszivattyúk, a napkollektoros fűtés valóban javíthatják az energiahatékonyságot, ezek a technológiák sokszor irreálisan magas költségekkel járnak, így azoknak, akik valamilyen okból kifolyólag nem részesülhetnek állami támogatásban, vagy nem indulhatnak pályázatokon, nem jelentenek valódi alternatívát. Számukra a legideálisabb megoldás egy masszív szigetelésű gerendaház.

Élettér és egészséges életmód

A fa egészséges életmódot biztosít! A fa környezetbarát, nem tartalmaz káros anyagokat, lélegzik. Amellett, hogy rendkívül esztétikus, a fa kényelmes, egészséges életteret biztosít. A gerendaházakat melegnek és kényelmesnek érzékeljük abban a pillanatban, ahogy az ajtón belépünk. Más építőanyagoktól eltérően antibakteriális hatása is bizonyított, amely segíthet enyhíteni az allergiás panaszokat, légúti problémákat.

Külön említést érdemel a fa beltéri levegőre gyakorolt ​​pozitív hatása. Egy osztrák tanulmány azt is kimutatta, hogy a gyerekek jobban tanulnak, alacsonyabb a pulzusuk és jobban érzik magukat a fát tartalmazó osztálytermekben.

A fa nedvességszabályozó tulajdonsága közismert: felszívja a nedvességet a környezet levegőjéből, majd a páratartalom csökkenésekor kiengedi a felesleget a pórusain keresztül. A nyitott pórusú fa a szennyező anyagok megkötésével javítja a beltéri levegő minőségét. A fa további előnye, hogy nem tud elektrosztatikus töltést felvenni, ezért nem vonzza be a port, így különösen alkalmas allergiások számára.

Egy gerendaház a kiváló hő és hangszigetelési tulajdonságai miatt akár 10%-kal több alapterületet is biztosíthat, mint egy téglaház, anélkül, hogy az energiahatékonyság oltárán bármit is fel kellene áldoznunk.

Tűzvédelem

A hagyományos építőanyagok mellett érvelők egyik előszeretettel hangoztatott kifogása a fával, hogy míg a „kő nem ég”, a fa rendkívül gyúlékony, ezért egy ilyen épületnél még a biztosítás is többe kerül. Ezzel szemben az igazság az, hogy a legtöbb biztosító egyáltalán nem tesz különbséget a különböző építőanyagok között, amikor kikalkulálja a díjszabást. Nem igaz sem, hogy a faházak gyorsabban égnek, mint a hagyományos épületek. Sőt! A fa valójában gátolja az égést! Amennyiben lángra kap, hamar elszenesedik a felülete, így egy szigetelő réteget képez, amely védi a fa belsejét.

Ma már tudjuk, hogy a fa ebből a szempontból kifejezetten jól teljesít. A fagerendák gyakran hosszabb ideig ellenállnak a tűznek, mint az acél, amely gyorsan veszít teherbíró képességéből, és ha huzamosabb ideig erős hőnek van kitéve könnyen összeroskad.

Egy korszerű gerendaház ugyanolyan könnyen teljesíti a tűzvédelmi előírásokat, mint a hagyományos tégla, vagy betonvázas, falazott épületek.

Fenntartható építészet

Hogyan építsünk fenntarthatóan és érjük el a szén-dioxid csökkentési célokat, miközben a növekvő népesség lakhatási és infrastrukturális igényeit is figyelembe vesszük?

Természetes házak Tündérországból 

Egy faház természetbe simuló vizuális világa egyszerűen lélegzetelállító. Nem számít, hogy ez egy valóságos kastély vagy csak egy kis házikó, a faház birtoklásának a vágya sok ember szívében örökre megmarad. És amikor elérkezik az idő, és megvan a kiválasztott telek is, akkor szüntelenül azt érzed, hogy bele kellene vágni.

Erdély

Erdély él, Erdély lüktet, Erdély dobban, mint a szívünk, mert Erdély lélegzik, mint a tüdőnk, Erdély alkot, mint az elménk, Erdély érez, mint a lelkünk. Erdély a remény, a szépség, a szabadság, az idő. Erdély maga a Természet legtisztább leképezése, amelyhez az ember nem úrnak, hanem társnak szegődött.

A megújuló energiák tárolása

Integrált napelemes rendszereink széles körben alkalmazhatóak a karbonsemleges életre vágyók önellátó otthonainak és gazdaságainak a villamosenergia ellátására.

No more posts to show

Kérj árajánlatot!