A megnövekedett energiafogyasztás mellett teljesítendő klímacéloknak történő megfelelés hatalmas lökést adott a háztartási szintű energiatárolók fejlesztőinek ls gyártóinak. A villamos hálózati rendszerek mind gyakoribb túlterheltsége, illetve a növekvő energiaárak mellett kialakult kínálati hiány időleges hálózati kimaradásokhoz is vezethet, amelynek a kezelésére az osztrákok és a németek a katasztrófavédelemmel együttműködésben már külön kampányokat is készítettek 2022 végén, erősen sokkolva ezzel a lakosságot. A fentiek miatt kulcsfontosságúvá vált az ipari és stratégiai létesítmények ( erőművek, kórházak, katonai létesítmények, raktárbázisok, hűtőkomplexumok), valamint a villamos energiát használó mezőgazdasági létesítmények, a közlekedési eszközök, az irodaházak, valamint a  lakossági szegmens  (családi házak, egyéb lakóingatlanok) számára is mind nagyobb jelentőségű az áthidaló energiatárolás biztonságos és stabil megoldása.

pexels-tom-fisk-9893729

ingadozás

Az időjárástól, évszaktól, elhelyezkedéstől és területi adottságoktól függő fotovoltaikus  energiatermelés ingadozása, instabilitása megbízhatósági és biztonsági kérdéseket is felvet; ezért a rendszer stabilizálását megbízhatóan működő, a hőingadozásokra és a ciklikus terhelésre érzéketlen, hosszú élettartamú nagy teljesítményű energiatárolókkal szükséges megoldani. E tulajdonságokkal jelenleg kizárólag a lítium kémiájú cellák rendelkeznek, melyek közül kiemelkedik a  LiFePo és a Titan, azaz a Litium Titanate Oxide, másnéven az LTO, melyek az energiatárolási iparág domináns szereplői számára is új fejlesztési utakat nyitottak meg.

A megújuló energiák széles körű környezetvédelmi céljainak elérése és a fenti problémák megoldása érdekében olyan moduláris felépítésű, ipari és háztartási szükségleteket is kielégítő energiatároló rendszerek (Energy Storage System-ESS) jelentek meg a piacon, melyek tervezett élettartama akár a napelemes panelekkel egyenértékű.

Európában először

A HeimHouse LTO és LiFePo technológiákon alapuló energiatárolókat biztosít gerendaházaihoz, hogy a természetes anyagokból épített otthonodban hálózati kimaradás esetén se nélkülözd az elektromos energiát.

Emelt szintű megoldásokat tartalmazó Prémium gerendaházainkat a világ egyik legnagyobb akkumulátor gyártója, a Yinlong által gyártott nanotechnológiás TITAN LTO energiatáróval szereljük fel, míg Standard házaink számára az egyik legmegbízhatóbbnak tartott cellatípus, a PYTES által gyártott LiFePo modulok biztosítják a tárolási kapacitásokhoz szükséges technológiai hátteret.

Az európai piacon elsőként a HeimHouse gerendaházak biztosítják ezeket a csúcsminőségű energiatárolási megoldásokat a független életre vágyódóknak.

HeimHouse gerendaházban hálózattól független verzióban is

Az Off Grid, vagy hálózaton kívüli ( szigetüzemű) komplex napelemes rendszerek az összes szükséges eszközzel rendelkeznek a napenergia előállításához, tárolásához, elosztásához, és természetesen mindig ott, ahol éppen szükség van rá. Mivel a hálózaton kívüli napelemes rendszerek külső áramforráshoz való csatlakozás nélkül működnek, ezeket „önálló napelemes energia-rendszereknek” is nevezik őket. Más típusú napelemes rendszerekkel ellentétben, mint például a városokban is elterjedt hálózathoz kapcsolt napelemes rendszerek, a hálózaton kívüli napelemes rendszerek kizárólag nagy teljesítményű akkumulátorokra ( esetleg Genset-re) támaszkodnak, amikor a nap nem áll rendelkezésre. Amennyiben HeimHouse gerendaházadat hálózattól független helyre szeretnéd telepíteni, opcióként lehetőséged van olyan rendszert kérned, amely anélkül is képes ellátni tiszta energiával, hogy a hálózatra csatlakoznod kellene.

A leggyengébb láncszem határozza meg a rendszer egészének hatékonyságát

Ezeknek a rendszereknek sokáig a legköltségesebb elemei az akkumulátorok voltak. Ahhoz ugyanis, hogy a hálózaton kívüli napelemes rendszerek nem megfelelő időjárási körülmények mellett ( borult, havas idő), vagy este is ellássák villamosenergiával a felhasználót, értelemszerűen a nappal, vagy korábban megtermelt energiát valahol tárolni kell. A tárolás pedig akkumulátorokban a legkézenfekvőbb.

Néhány éve még, amikor az ólomsavas akkumulátorok uralták a piacot, az akkumulátorok élettartama, mindössze 2-5 év volt, feltéve, ha a felhasználó minden szabályt betartott, és nem merítette le túlságosan, vagy töltötte túl őket. Egy ilyen rendszer kiépítése során a leggyengébb láncszemet, az akkukat kellett figyelembe venni, és hogy a lehető legkisebb terhelés érje őket, nagy mennyiségű akkumulátort kellett telepíteni. A sok akku nem csak, hogy drága, de sok helyet is foglal, emellett a tömege sem elhanyagolható és mivel egy 70 nm-es ház biztonságos energiaellátásához kb. 15 db egyenként kb. 100 ezer forintba kerülő, nagy tárolókapacitású akkura van szükségünk, a kedvezőnek tűnő darabárnak valójában nem lesz többet jelentősége.

Mindemellett bármennyire is vigyázunk az ólomsavas akkuinkra, 1000-1200 ciklus fölé sajnos csak az adatlap szerint tudjuk feltornászni az élettartamát. Azaz napi merítés, töltés mellett 3-5 év múlva kénytelenek leszünk újat vásárolni.

A szigetüzemű piacon a fentiek ellenére sokan még mindig ólomsavas akkumulátorokat építenek be, és bár ezek relatíve olcsók, életvitelszerű használat mellett általában 3 évente cserére szorulnak.

Vagyis míg egy napelem 25 év múlva is képes eredeti teljesítményének a 85%-át nyújtani, és akár 50-70 évig is gond nélkül használható, addig a szigetüzemű rendszer akkuit a tervezett napelemes élettartam alatt akár 10-20 alkalommal is le kell cserélni. Ez pedig a jelentős környezetterhelés mellett óriási kiadásokkal is járhat: a napelemes rendszerünk működése alatt akár 15-20 millió forintot is költhetünk ólomsavas akkuinkra. A HeimHouse ezt a problémát felismerve Off Grid rendszereihez a napelemek élettartamához igazította a legmagasabb technológiákat képviselő akkumulátorokat, melyek akár 6-100 ezer ciklusig is használhatóak, azaz kiszolgálhatják a telepített rendszert egy egész emberöltőn keresztül, mindezt pedig anélkül, hogy mélyen a zsebünkbe kellene nyúlnunk.

Melyek a hálózaton kívüli napelemes energiarendszer különböző felhasználási módjai?

A nap, mint energiaforrás egyik legnagyobb előnye a skálázhatóság és a modularitás, amely a rendszer összetevőinek szétválasztásával és újrakombinálásával rugalmasságot és változatos felhasználási módokat biztosít.

Egy napelemes rendszer megfelelő akkumulátorral minden méretben működik, a kicsi eszközöktől, például a szolár telefontöltőktől kezdve egészen a nagy gyárakat működtető rendszerekig.

Néhány példa a hálózaton kívüli napenergia leggyakoribb felhasználási területeire:

  • Villamos energia előállítása lakóingatlanokhoz
  • Vadászházak, turistaházak energiaellátása
  • Energiahatékony farmok, tanyák, gazdaságok működtetése
  • Lakóautók energia ellátása

(Fontos megjegyeznünk, hogy a hálózaton kívüli napelemes rendszereknek nem mindig van értelme: abban az esetben, ha könnyű a hozzáférés a közüzemi szolgáltatók által biztosított energiához, vagy ahol kötelező a hálózathoz való csatlakozás. Ha az Off Grid életvitel mellett döntesz, vagy szeretnél egy hétvégi HeimHouse gerendaházat, ami független az energiaszolgáltatóktól, akkor olyan helyet kell keresned, ami túlságosan messze van ahhoz, hogy kötelezhessenek a hálózatra történő csatlakozáshoz. Ezért mindenképpen érdemes előzetesen tájékozódnod a HÉSZ ( helyi építési szabályzat) részleteiről.)

Épített környezet és környezetvédelem

A fa, amelyet fenntartható, telepített erdőkből termelünk, mint megújuló és lebomló építőanyag a fentiek miatt ismét előtérbe kerül, emellett a házak alapozásához használt vasbeton helyett is szükség van a környezetterhelést minimalizáló technológiai megoldásokra.

Energiatárolás, energiabiztonság

Az elektromos energia hatékony tárolása a nyilvánvaló ellátás-biztonsági okok mellett környezetvédelmi szempontból is egyre fontosabb globális cél.

Természetes házak Tündérországból 

Egy faház természetbe simuló vizuális világa egyszerűen lélegzetelállító. Nem számít, hogy ez egy valóságos kastély vagy csak egy kis házikó, a faház birtoklásának a vágya sok ember szívében örökre megmarad. És amikor elérkezik az idő, és megvan a kiválasztott telek is, akkor szüntelenül azt érzed, hogy bele kellene vágni.

Az ideális helyszín megtalálása

A HeimHouse gerendaházak építése minden esetben a megfelelő ingatlan kiválasztásával kezdődik. Az építési terület megtalálása a legnehezebb feladat, ez akár néhány hónaptól néhány évig is eltarthat!

No more posts to show

Kérj árajánlatot!