heimhouse

Az ideális helyszín megtalálása

megosztom:

A HeimHouse gerendaházak építése minden esetben a megfelelő ingatlan kiválasztásával kezdődik. Az építési terület megtalálása a legnehezebb feladat, ez akár néhány hónaptól néhány évig is eltarthat! Egyszerűbb és gyorsabb, ha leszűkíted, hogy mit szeretnél – kiválasztod a területet, meghatározod a költségvetést, eldöntöd, hogy mekkora a legkisebb telekméret, és mit kell/nem szabad (pl. csendes helyen kell lennie, nem lehet lejtőn, legyen vagy ne legyen közművesített, belterületen található, vagy zárt telek stb.) és elkezded végig járni a szóba jöhető településeket, beszélsz a településen élőkkel, az önkormányzattal, tájékozódsz a helyi építési szabályzatról, ingatlanügynökökkel, vagyis a lehető legjobba megismerd a környéket.

Sok településen a helyi törvények, jogszabályok vetnek gátat annak, hogy gerendaházat építhess, ezért egy HeimHouse gerendaház tervezése, mindig a megfelelő terület kiválasztásával kezdődik.  Ha pedig hálózat független életet szeretnél, azaz nem szeretnél csatlakozni a nagy közmű szolgáltatókhoz, hiába tetszik meg egy telek, ha a helyi szabályozás nem teszi lehetővé a közmű csatlakozásról váló leválást. Ehhez ismerni kell a HÉSZ-t, az OTÉK-et és nem árt, ha a helyi jegyzőnél is tájékozódunk arról, hogy mit lehet építeni és mit nem.

Sunrise in beautiful park

Tehát még egyszer: Belterület, külterület, üdülőövezet, egészségügyi, rekreációs, turisztikai erdő, tanya, lakóövezet, mezőgazdasági terület, zárt telek, gyümölcsös, kivett gazdasági épület, erdészeti védősáv, közműcsatlakozás, zárt és nyitott rendszerű szennyvíztisztító, vezetékes víz, kút, villamosenergia hálózat, szomszédos jogok, szolgalmi út. Igen, az embert még a hideg is kirázza. Szóval nem árt, ha előzetesen alaposan megismerkedsz az ingatlanok világával, ha álmaid otthonát szeretnéd felépíteni, mielőtt lecsapsz az első ígéretes hirdetésre és földterületre. 

Ha családod van, akkor olyan települést érdemes keresned, amelynek a területén vagy a közelében van óvoda, iskola, hogy ezek miatt ne kelljen órákat utaznod és persze belátható távolságon belül elérhetőek legyenek az alapvető élemiszerek és egészségügyi szolgáltatások is. Ha van bejáratott piac, esetleg kórház, rendelő 20-30 km-en belül, máris jó helyen keresgélsz. Ne csak a szép táj csábítson el, mert nem tudhatod, hogy mikor lesz szükséged orvosra, és kezdetben talán még  kenyérsütés is gondot okozhat, hát még a saját zöldség termesztése.

Ha az adott település elnyerte a tetszésedet és megfelel a fontosabb kritériumoknak, jól teszed, ha a közbiztonságot is górcső alá veszed, hiszen egy világtól elzárt, távoli tanyán könnyen találkozhatsz olyanokkal is, akik nem jószándékkal szeretnének belépni az ajtódon. Felkészültnek kell lennünk, mert ha zömében magunkra számíthatunk, akkor óriási veszteségeink keletkezhetnek. A biztonság tehát az egyik legalapvetőbb kérdés és erről még fogunk írni, mert ez lesz a kulcsa, hogy egy életen át élvezhesd új otthonodat.

Tételezzük fel, hogy eddig mindent kipipáltál és megtaláltad azt a települést, ami megfelel a kívánalmaidnak. A következő lépés: a hol. Vagyis a település melyik részén keresgélj? A nyugodt, elvonulásra leginkább alkalmas ingatlanokat mindig a település szélein, határán találod.

Vigyázz, kész, rajt, HÉSZ…

Szűkítsd a találati listádat a déli fekvésű, jól benapozott ingatlanokra, amelynek a lejtése nem holdja meg a 8%-ot. Ez később a házad és a napelemes rendszered telepítése szempontjából lesz fontos. Ezt követően meg kell tudnod, hogy van-e a neked tetsző ingatlanon közműcsatlakozás, vagy erre vonatkozó előírás. Ha szerencséd van és minden klappol, akkor nézz utána a polgármesteri hivatalban, hogy az adott település, amelyhez a telek közigazgatásilag tartozik, milyen helyi építési szabályzattal rendelkezik. Ha ilyen nincs, akkor kénytelen leszel a területileg illetékes Kormányhivatalnál érdeklődni, hogy milyen tilalmak és lehetőségek vonatkoznak a megvásárolni kívánt ingatlanra. Érdemes arra is felkészülnöd, hogy a HÉSZ általában jövőre vonatkozó terveket is tartalmaz, amelyet függetlenül attól hogy a helyi lakosok mit mondanak róla ( pl. 20 éve tervben van, de eddig soha semmi sem lett belőle) tényként kell kezelnünk. Mert az eddig nem azt jelenti, hogy később sem kerülhet rá sor. És ha éppen a te ingatlanod az, amelyiken egy tervezett út áthalad, vagy amelyet be szeretnének kötni a csatornahálózatba, akkor bizony ezt komolyan kell venned.

Sok település elkészítette a saját településképi rendeletét is, ami előírhatja, hogy milyen legyen a kerítésed, vagy a házad építési módja, anyag, és az is lehet, hogy a szabályzat arra kötelez bennünket, hogy egész nap a forgalom és az előttünk sétálók kíváncsi tekintetet elől bujkáljunk, mert az utcafronthoz közel kell építkezzünk. A szabályzat előírhatja azt is, hogy mezőgazdasági területen, külterületen üdülőövezetben, erdősávban milyen típusú és mekkora beruházást hajthatunk végre, mekkora lehet a beépítettség, az engedélyezett épületmagasság és így tovább. Például, ha emeletes házat szeretnénk, de a megengedett maximális épületmagasság nem lehet több 4 méternél, akkor kénytelenek leszünk lemondani a felső szintről, vagy másik települést keresni. És ha csak egy 1500 négyzetméteres telket találtunk, ahol 3%-os a beépíthetőség, akkor mindössze 50 nm áll majd a rendelkezésünkre, ami talán túl nagy lemondást igényel tőlünk.

Munkafolyamat

heimhouse megosztom: Facebook Twitter Linkedin 1. Beszélgetés Mielőtt a végleges kiviteli elkészülnének, beszélgess velünk az elképzeléseidről, hogy az álmaidat, családod igényeit beazonosíthassuk a leendő otthonod

Az energiatárolók összehasonlítása – Milyen tényezők fontosak vásárláskor?

Az akkumulátorok kémia, hatékonyság és kompatibilitás terén drámaian sokat fejlődtek az elmúlt években. Amennyiben ilyen rendszer vásárlása előtt állsz, érdemes tudnod, hogy mely jellemzők és specifikációk a legfontosabbak, amelyek a leginkább hozzájárulhatnak HeimHouse gerendaházad megújuló energia-rendszerének folyamatos és megbízható működéséhez.

A BIOLÓGIAI SZENNYVÍZTISZTÍTÓ

A szennyvíztisztító használatával független maradhatsz a folyamatosan növekvő csatornaszolgáltatási költségektől, sőt, részben a közüzemi víz díjának növekedésétől is. A víz újrahasznosításával jelentősen csökkenthető a felesleges pazarlást, és a környezeti terhelés is.

Tárolástól az összeszerelésig

A felületkezeléssel szállított gerendaház osztályozott, minőségi lucfenyőből készült. A faanyagot gyárilag, gomba, rovar és vízálló fürdetéssel kezeljük. A gerendaházak csomagolása nem vízzáró, ezért a felállításig védett, száraz helyen, a talajtól eltávolítva kell tárolni. Az alappal érintkező részeket minősített favédőszerrel lekezeljük.

No more posts to show