Sokan „ökológiai veszélyt” látnak az energia-, bútor-, papír-, bútor- és építőipari fafelhasználásban. Mások az erdők pusztulására figyelmeztetnek, és azt mondják, hogy rendkívül problémás az építőiparban kulcsszerepet játszó tűlevelűek – különösen a lucfenyő – helyzete, mert a fakivágás 15%-kal haladja meg a természetes újranövekedés mértékét. Ezek a számok óriási csúsztatásokat tartalmaznak. Bár Erdély fenntartható erdőiből, ahonnan gerendaházaink alapanyaga is származik, évente kb. 5 millió köbméter fát lehetne kivágni, anélkül, hogy az állomány csökkenne, valójában csak körülbelül 4 millió köbméter kerül feldolgozásra évente. A lucfenyő igazi klasszikus a tűlevelű fafajták között. Ez a legelterjedtebb fajta Erdélyben, a terület erdőinek kb. 20%-át teszi ki. A luc kifejezetten könnyű, erős és rugalmas fajta, kiválóan alkalmas bútorok és házak készítésére. A papírgyártásban is előszeretettel használják. A lucfenyőállomány ugyanakkor valóban csökken. De nem azért, mert pazarlóan és válogatás nélkül vágják ki a fákat, hanem azért, mert az erdészek fokozatosan, fenntarthatóan és szisztematikusan alakítják át a gyorsan növekvő tűlevelű erdőket vegyes állományokká, amellyel elkerülhető a monokultúrák kialakulásának a kockázata.
trees-975091_960_720-1

A lucfenyő soha nem fog eltűnni, mert létfontosságú a gazdaság számára.

A HeimHouse főként lucfenyőt használ gerendaházainak az előállításához. A fenyőfák szívósak, és még nagyon száraz és alacsony tápanyagtartalmú talajokban is jól fejlődnek. Ezért kiemelkedő nyersanyagforrást jelentenek, és hosszú távon is folyamatos alapanyag ellátást biztosítanak a gazdaságnak.

A fában, mint a világ legrégebbi építőanyagában rejlő környezet és klímavédelmi lehetőségek hatalmasak. A Kiotói Jegyzőkönyvben vállalt kötelezettségek teljesítése érdekében az is elengedhetetlen, hogy az ásványi alapú épületek egy részét fával helyettesítsük.

lobbi

Európa nyugati felén, az USA-ba, Kanadában, Skandináviában, Németországban, Svájcban, Erdélyben a faszerkezetes, faházas építési módok az új építkezések mintegy 15%-át teszik ki – arányuk pedig növekszik. Bízunk benne és a piacon tevékenykedő  faház építő vállalkozásokkal együtt azon dolgozunk, hogy ez Magyarországon is így legyen. Az új házat építők hozzáállása az évek során szerencsére nálunk is sokat változott. A fenntartható, környezetbarát anyagok, amelyek elősegítik az egészséges lakókörnyezet kialakítását egyre népszerűbbek itthon is. Talán éppen ennek az egyre erőteljesebb környezettudatos szemléletnek köszönhető, hogy a Deutsche Gesellschaft für Mauerwerks- und Wohnungsbau e. V., röviden DGfM, tükörfordításban a Német Kőműves- és Lakásépítő Szövetség) a közelmúltban publikált egy tanulmányt, amelyben a szerzők kifejtették, hogy a hagyományos betonvázas, tégla- vagy paneles módszerekkel épített házak ökológiai lábnyoma, 50-80 éves hasznos élettartamot feltételezve kisebb, mint a faszerkezetű házaké. Jóllehet az összes új épület 75%-a még mindig tégla alapú, a klíma vészhelyzet miatt jelentősen megélénkült a faházak iránt az érdeklődés és ez talán magyarázatot adhat arra is, hogy a fent említett szervezet, a DGfM miért bízta meg a Darmstadti Politechnikai Egyetemet mindjárt három hasonló tartalmú tanulmány elkészítésével is… Úgy gondoljuk, hogy ezek az állítások túlságosan elfogultak, ugyanakkor hisszük, hogy ez nem egy etikátlan versenyről szól, hanem a közös felelősségről. Hiszen van, ahol a tégla, vagy a beton a jó választás és van, ahol a fa az egyetlen helyes döntés. Éppen ezért szerettük volna neked a gerendaház építésével együtt járó előnyöket ezúttal egy kicsit más szempontok alapján megvilágítani.

Következtetés

A fa az egyetlen megújuló nyersanyag, amely sokkal kevesebb CO2-t bocsát ki, mint a hagyományos építőanyagok: az acél, a beton, a műanyagok, a tégla és az alumínium, ha természetes formában használjuk fel. Ez az egyetlen anyag, amely megköti és tárolja a szén-dioxidot, az egyik legveszélyesebb üvegházhatású gázt.

A fa időtlenül szép, sokoldalú és jövőálló építőanyag. Ha egy HeimHouse gerendaház mellett döntesz, akkor választásoddal kifejezed a környezet iránt érzett felelősségedet és egy olyan ökotudatos hozzáállást tükrözöl, ami követendő mintaként szolgálhat a jelennek és az utókornak is.

Azok, akik mindezeket megkérdőjelezik, egyelőre nem ismerik a tényeket. Rajtad is múlik, hogy a jövőben ez másként legyen!

Tanácsok ajánlat kéréséhez

Egy gerendaház építése sokszor évtizedes álmokat valósít meg. Nagy kihívás ennek megfelelni, és mielőtt belevágnál, nem árt alaposan tájékozódnod a lehetőségekről, a várható költségekről, az anyagokról, a kivitelezés különböző szempontjairól.

Minél többet tudsz, minél pontosabbak a kérdéseid, annál gyorsabban találod meg a megfelelő építtetőt és a számodra ideális megoldást.

Az energiatárolók összehasonlítása – Milyen tényezők fontosak vásárláskor?

Az akkumulátorok kémia, hatékonyság és kompatibilitás terén drámaian sokat fejlődtek az elmúlt években. Amennyiben ilyen rendszer vásárlása előtt állsz, érdemes tudnod, hogy mely jellemzők és specifikációk a legfontosabbak, amelyek a leginkább hozzájárulhatnak HeimHouse gerendaházad megújuló energia-rendszerének folyamatos és megbízható működéséhez.

Hogyan lehet független egy HeimHouse gerendaház?

A napelemes rendszereket telepítő, forgalmazó társaságok igyekeznek felzárkózni a jövőbeli igényekhez és egyre több helyen találkozhatunk akkumulátor nélküli, ugyanakkor„akkumulátorra kész” reklámozású, hybrid napelemes rendszerekkel.

Hagyományos életvitel, ultramodern technológiával

A megújuló energia tárolásának technológiai fejlődése lehetővé teszi, hogy aki csökkenteni szeretné a nagy energetikai hálózatoktól való függőségét, az akár ma váltson. Ennek a lehetőségnek a megalapozásában jelenleg egyértelműen a lítium alapú akkumulátoraié a főszerep.

No more posts to show

Kérj árajánlatot!