heimhouse

Az energiatárolók összehasonlítása – Milyen tényezők fontosak vásárláskor?

megosztom:

Az akkumulátorok kémia, hatékonyság és kompatibilitás terén drámaian sokat fejlődtek az elmúlt években. Amennyiben ilyen rendszer vásárlása előtt állsz, érdemes tudnod, hogy  mely jellemzők és specifikációk a legfontosabbak, amelyek a leginkább hozzájárulhatnak HeimHouse gerendaházad megújuló energia-rendszerének folyamatos és megbízható működéséhez.

A dolgok néha kissé zavarossá válhatnak, amikor a napelemes rendszer méretét nézed meg, amelyet „kW” -ban adnak meg (néha kilowatt-csúcs, kWp – a “p” peak, azaz csúcs -). ebben az esetben valóban csúcskimeneti kapacitásról beszélünk.

Ha a napelemes rendszeredet telepítő vállakozás például egy 5kW-os napelemes rendszerre hivatkozik, valójában egy olyan rendszerről beszél, amely legfeljebb 5kW pillanatnyi energiát képes előállítani, amikor a rendszer paneljeit a maximális napfény éri. A rendszer tényleges teljesítménye azonban a nap folyamán és évközben is ingadozni fog, attól függően, hogy a nap éppen milyen erősen süt, illetve milyen szögben éri a paneleket ( télen kisebb a beesési szög, ezért kevesebb fényt gyűjtenek be a napelemek).

Az akkumulátor kapacitását kW teljesítményben és kWh kapacitásban is mérik. Például a Telsa Powerwall 2 folyamatos kimeneti kapacitása 5kW (rövidebb ideig magasabb kapacitás elérése is lehetséges), tárolókapacitása pedig 13,2kWh (élettartama kezdetén). Az Enphase moduláris váltóáramú akkumulátorainak viszont egyenként 0,26 kW (260 W) kimenő teljesítménye és körülbelül 1,2 kWh tárolási kapacitásuk van.

A váltóáramú akkumulátorok „egymásra rakhatók”, hogy növeljék mind tárolási, mind kimeneti kapacitásukat (alapvetően csak meg kell szorozni mindkét számot az egységek számával). Az LG Chem RESU10  tárolókapacitása 8,8kWh, folyamatos kimeneti teljesítménye 3kW.

A HeimHouse gerendaházakhoz a piacon jelenleg a legbiztonságosabb kémiájúnak tartott Litium Titanate Oxide ( LTO) energiatárlókat biztosítjuk. A Titán 11 tárolókapacitása 11 kWh, folyamatos kimeneti teljesítménye pedig 5,5kW.

Ha egy akkumulátor 3kW-os folyamatos kimeneti teljesítménnyel rendelkezik, és 9 kWh energiatárolási kapacitása van, akkor ez azt jelenti, hogy 3 óra elteltével kiürül és már nem fog energiát adni, egészen addig, amíg újra fel nem töltjük. A valóságban azonban az is előfordulhat, hogy az akkumulátor nem képes elérni a teljes 3 kW teljesítményt, mivel egyre közelebb kerül az üres állapothoz, ami azt jelenti, hogy ennél valamivel hosszabb ideig biztosíthatja az áramellátást (alacsonyabb teljesítmény mellett).

Néhány jellemzőt mindenképpen érdemes szem előtt tartanod, amikor akkumulátort keresel, ezek: az energia- és kapacitás érték, a kisütés mélysége, a hatásfok és a garancia.

solar-835894_960_720

Teljesítmény- és kapacitásértékek

Az első két dolog, amire figyelnünk kell a megfelelő energiatároló/akkumulátor vásárlásakor, az a kapacitás és a teljesítmény érték. A teljesítmény-besorolás megmondja, hogy egy akkumulátor hány kilowattóra (kWh) villamos energiát tud eltárolni, azaz hogy ténylegesen mennyi energiát tárolhatsz az akkumulátorban, amelyet felhasználhatsz, és ez határozza meg, hogy az akkumulátor mennyi ideig ( óráig) képes majd áramot biztosítani az otthonodnak. 

A névleges teljesítmény az, hogy egy akkumulátor kilowattban mérve mennyi áramot képes egyszerre leadni otthonodba. Ez képet ad arról, hogy az akkumulátor hány készüléket tud működtetni.

A nagy kapacitású és alacsony teljesítményű akkumulátorok hosszú ideig képesek működtetni néhány fontos készüléket, például hűtőszekrényeket és mosógépeket. Ezek az akkuk, mint vészhelyzeti tartalék áramforrások működtethetik az otthoni elektromos berendezéseket. 

Az alacsony kapacitású és nagy teljesítményű akkumulátor a ház nagy részét képes táplálni, de csak néhány órára.

Kilowatt vs kilowattóra, azaz teljesítmény, energia vagy kapacitás?

Teljesítmény (kilowatt, kW)

Az energia technikailag a pillanatnyi teljesítményre vonatkozik – az adott pillanatban termelt (lemerült akkumulátorok esetén) villamos energia mennyiségére. Alapvetően a teljesítményt wattban (W) mérik, de amikor a napelemekről és az akkumulátorokról beszélünk, általában könnyebb kilowattban (ahol 1kW = 1000W) beszélni. Például egy napelemes rendszer reggel 2kW villamos energiát képes előállítani, amikor a nap még nincs a zeniten, de 5kW teljesítményt ad dél körül, amikor a nap a legjobban süt.

Energia (kilowattóra, kWh)

Az energia viszont inkább a villamos energia „térfogatának” mércéje. Az energiaszámlán annak alapján számláznak, hogy hány kWh áramot fogyasztottál el. Természetesen ez a napelemes napelemes rendszerekre is vonatkozik – a rendszer bizonyos értékű kWh-t termel naponta. Az akkumulátor által tárolható energia mennyisége esetében is gyakran kWh-ban hivatkozunk.

Példa: ha egy napelemes rendszer egy óra alatt folyamatosan 1kW energiát termel, akkor az egy óra végén összesen 1kWh-t fog termelni.

Az akkumulátor élettartama, ciklusa

Az akkumulátorokat kizárólag várható élettartamuk alapján meglehetősen nehéz összehasonlítani. Ennek egyik oka az, hogy az akkumulátorokra vonatkozó garanciákat (még) nem szabványosították ( ahogy például a napelemeknél ). Az akkumulátorokra vonatkozó garanciák általában 3 évtől 10 évig terjednek, a gyártótól és a garancia lehetőségeitől függően.

A garancia feltételei meghatározzák vagy

  1. az akkumulátor ciklusának (feltöltésének / kisütésének) mennyiségét és / vagy
  2. az akkumulátoron keresztül átáramló energiamennyiséget a garanciális időszak alatt.

A napi több mint egyszeri kisütés/lemerítés, azaz ciklus érvénytelenítheti az akkumulátor garanciáját vagy lerövidítheti annak élettartamát, ezen kívül nem minden akkumulátort terveztek napi több ciklusra, vagy éppen solar töltésre. Aki a hybrid ( vagy Off-Grid) rendszeredbe telepítendő akkumulátorokról nem tud neked hiteles és pontos információt nyújtani, azt a szolgáltatót jobb elkerülni. Rengeteg olyan termék van, amely problémamentesen működik, de a vásárlás előtt biztosnak kell lenned abban, hogy a legjobb akkumulátort/energiatárolót kapod a rendszeredhez.

Mit jelent az akkumulátor ciklusa, és miért fontos?

A „ciklus élettartam” – arra utal, hogy hányszor lehet teljesen feltölteni és lemeríteni az akkumulátort, mielőtt a működési élettartama véget érne. A megbízhatóbb akkumulátorok legalább 1000 körüli értékkel rendelkeznek. Például egy tipikus lítium-ion akkumulátor ciklusideje általában 4000-8000 ciklus, míg az alacsony árkategóriájú ólom-savas akkumulátorok élettartama csak 600-1000 ciklus.

Általánosságban elmondható, hogy minél többet merítjük le az akkumulátort, annál inkább csökken a töltöttségi képessége.  Ami bonyolulttá válik a ciklus élettartamával kapcsolatban, hogy nem tükrözi, hogy a legtöbb akkumulátor kapacitása idővel romlik. Tegyük fel, hogy van egy 10 kilowattóra (kWh) kapacitású lítium akkumulátor-bankunk, amelynek ciklusideje 5000 ciklus. Bár az akkumulátor élettartamának első ezer ciklusa során hatékonyan tárolhat és juttathat el 10kWh energiát otthonunkba, az utolsó ezerben ez valószínűleg nem így lesz. Az akkumulátorok főleg az általuk tárolt energia formájában kínálnak értéket – ha kevesebb energiát tárolnak életük során, akkor értékük csökken.

Az „energiaátbocsátás” melletti érvek

Az energiaátbocsátás az a teljes energiamennyiség, amelyet az akkumulátor várhatóan tárol és lead élettartama alatt.

A kisülés mélysége (Depth of Discharge-DoD)

Az akkumulátorok kisülési mélysége (DoD) az akkumulátor lemerülésének százalékos aránya az akkumulátor teljes kapacitásához viszonyítva . 

A legtöbb akkumulátor meghatározott DoD-dal rendelkezik, hogy az akkumulátor élettartama a lehető legnagyobb legyen. Tegyük fel, hogy van egy 10 kWh napelemes akkumulátorod/energiatárolód, amelynek az ajánlott DoD értéke 60%. Ez azt jelenti, hogy a tárolt villamos energiából felhasznált mennyiség nem haladhatja meg a 6 kWh-t, mielőtt újratöltenéd. A 6 kWh-nál nagyobb felhasznált energiamennyiség ugyanis károsíthatja az akkumulátort.

Általában jobb a magasabb DoD besorolás, mivel lehetővé teszi, hogy az akkumulátorban tárolt energia nagyobb részét felhasználd, mielőtt újratöltenéd, ami meghosszabbítja az akkumulátor élettartamát.

Oda-vissza hatékonyság

Ez az akkumulátorból kinyerhető energiamennyiségnek és az energia tárolásához szükséges működési energiának a százalékban kifejezett értéke. A napelememet rendszered akkumulátorának oda-vissza hatékonysága más szavakkal azt az energiamennyiséget jelenti, amennyit a napelemekből betöltött és eltárolt energiából ténylegesen felhasználhatsz. 

Tegyük fel, hogy a napelemek 10 kWh áramot küldtek az akkumulátorunkba, de ebből ténylegesen csak 8 kWh tárolt el, azaz ennyi használható fel. Ez azt jelenti, hogy az akkumulátor 2 kWh-t használt fel a villamos energia tényleges tárolására és felszabadítására, ami az akkumulátor oda-vissza hatékonyságának a 80%-át eredményezte, a ciklus során pedig 20% -os energiaveszteség történt.

Akkumulátorhoz/energiatárolóhoz Inverter

Ha már telepítetted a napelemes rendszeredet, akkor ellenőrizned kell a „hybrid” invertert. A hybrid inverter közvetlenül az egyenáramú akkumulátorhoz továbbítja az áramot, mielőtt azt a ház váltakozó áramúvá alakítja. Ha nem rendelkezel hybrid inverterrel, akkor meg kell nézned egy napelemes akkumulátort egy további inverterrel vagy egy „all-in-one” rendszerrel. A Tesla és a Sonnen akkumulátorok beépített inverterrel vannak ellátva, és váltakozó áramú áramellátással működnek.

A HeimHouse a Titan energiatárolókhoz a világ legjobbjai között számon tartott Victron és a SungRow rendszereket ajánlja, amelyek egyaránt működnek Off-Grid és hálózatra visszatöltő inverterként is.

Ha 3 fázisú áramellátásod van akkor a lehetőségeid jelentősen korlátozottak. Csatlakoztathatsz egyfázisú akkumulátort az egyik fázishoz, azonban az akkumulátor nem tud működni áramkimaradás alatt.

Azt is ellenőrizned kell, hogy az általad fontolóra vett akkumulátor képes-e hálózatra csatlakozni. Ez azt jelenti, hogy akkor működhet „Off-Grid, vagy sziget üzemmódban”, ha áramkimaradáskor a hálózati áram kiesik. Nem minden akkumulátor képes erre, és gyakran további hardverre van szükség a funkció engedélyezéséhez.

Ezenkívül nem minden akkumulátortermék tárolókapacitása azonos (általában kWh- ban kifejezve ) ezért az összehasonlításhoz tovább kell lépnünk, és meg kell adnunk a „kWh áteresztőképesség / kWh kapacitás” számadatot is.

Ne feledd, hogy egyes akkumulátorok garantált teljesítménye olyan magas, hogy nem valószínű, hogy ésszerűen kihasználhatod az egészet a jótállási időn belül (pl. Naponta háromszor le kellene meríteni és fel kellene tölteni, hogy kihasználhasd a teljes garanciát).

Garanciák

A legtöbb napelemes akkumulátor élettartama legalább 10 év, rendszeres használat esetén. 

Az akkumulátor tényleges élettartama azonban attól függ, hogy az akkumulátor milyen gyakorisággal „ciklizál”, azaz hány alkalommal van teljesen feltöltve és lemerülve. Valahányszor egy akkumulátor ciklus befejeződik, az akkumulátor töltöttségi képessége csökken. Emiatt a legtöbb akkumulátorgyártó garantált ciklusidőt biztosít vevőinek. 

Például ha a gyártói garancia azt garantálja, hogy az eredeti tárolókapacitás 70% -án fog működni az akkud 10 év, vagy 10 000 ciklus után (amelyik előbb bekövetkezik), akkor ha az akkumulátort otthonod napi energiaellátására és naponta akár 3-4 alkalommal töltöd illetve meríted le, valószínűleg a 10 000 ciklust fogod előbb elérni és nem a 10 évet. 

Ha pedig az akkumulátort csak tartalék energiaellátásra használod, akkor a 10 évet előbb éred el, mint a 10 000 ciklust. 

Természetes házak Tündérországból 

Egy faház természetbe simuló vizuális világa egyszerűen lélegzetelállító. Nem számít, hogy ez egy valóságos kastély vagy csak egy kis házikó, a faház birtoklásának a vágya sok ember szívében örökre megmarad. És amikor elérkezik az idő, és megvan a kiválasztott telek is, akkor szüntelenül azt érzed, hogy bele kellene vágni.

Az erdőirtás vádja

Sokan „ökológiai veszélyt” látnak az energia-, bútor-, papír-, bútor- és építőipari fafelhasználásban. Mások az erdők pusztulására figyelmeztetnek, és azt mondják, hogy rendkívül problémás az építőiparban kulcsszerepet játszó tűlevelűek – különösen a lucfenyő – helyzete, mert a fakivágás 15%-kal haladja meg a természetes újranövekedés mértékét.

Talajcsavaros alapozás

Ha kiemelt hangsúlyt szeretnél fektetni a lehető legkisebb ökológiai lábnyomra, a biztonságra és a hatékonyságra akkor a HeimHouse gerendaházainak KRINNER talajcsavarokkal készített alapozási megoldását érdemes választanod, amely innovatív, rendkívül stabil és költséghatékony kiváltási módja a hagyományos beton alapnak.

No more posts to show

Kérj árajánlatot!